Als we het gaan hebben over huizenprijzen, dan begeven we ons al snel op glad ijs. Want wat vandaag is, hoeft morgen niet meer zo te zijn. In 2021 zijn de huizenprijzen door het plafond gegaan en de reden daarvoor is vaak een combinatie van een aantal factoren. Wat in ieder geval absoluut niet te ontkennen valt, is dat de vraag groter is dan het aanbod. In principe heb je dan al meteen een probleem. Verder is het vooral voor de starter ontzettend moeilijk om ertussen te komen. Wat we ook zien, is dat een verandering van de eisen voor een hypotheek afsluiten het veel mensen lastiger maakt om een fatsoenlijke hypotheek te kunnen krijgen. Interessant voor nu is vooral wat je nou gemiddeld betaalt voor een huis, wat nou precies marktwaarde inhoudt en hoe je jouw budget bepaalt. 

Wat kost een gemiddeld huis? 

Eerst maar eens wat gegevens op een rijtje: in het begin van dit jaar is volgens het CBS gemiddeld genomen zo’n 357.000,- betaald voor een huis. Acht maanden later, in september om precies te zijn, zijn de huizenprijzen gestegen naar meer dan 405.000,- euro voor een huis. Deze gigantische bedragen kunnen je snel uit het veld slaan, maar eigenlijk zegt het nog niet zo heel veel. Huizenprijzen kunnen stijgen en dalen, afhankelijk van veel factoren. In de volksmond zeggen ze dat je een huis kan kopen in een goede of slechte tijd. De vraag is ook: voor wie is het goed? Als je in deze tijd een huis verkoopt voor 4 ton, dat je zelf zeven jaar geleden hebt gekocht voor 2 ton, dan lijkt het alsof je een dikke klapper hebt gemaakt. Maar niets is minder waar, want als je weer opnieuw een huis moet kopen, dan zal je ook veel meer betalen voor dat huis dan zeven jaar geleden. Verder is de rente ook ontzettend belangrijk. Als de rente namelijk laag staat (wat al een hele tijd zo is), kan je veel meer lenen dan in een periode waarin de rente heel hoog is.

Hoe wordt de marktwaarde bepaald?

De marktwaarde van een woning is – net als de verkoopprijs van een woning – afhankelijk van een aantal factoren. Bij elke verkoopadvertentie staat de prijs die je betaalt per vierkante meter, die makkelijk te vergelijken is met andere huizen in die stad of buurt. Dan weet je in ieder geval of je niet te veel betaalt voor een vergelijkbaar huis in een vergelijkbare stad of buurt. Weet wel dat een verkoopprijs niet altijd gelijk hoeft te zijn aan de marktwaarde. Soms is het net ‘wat een gek ervoor geeft’. De marktwaarde van een woning wordt berekend middels een simpele rekendom. Er is namelijk een computermodel van Kadasterdata dat heel makkelijk kan uitrekenen wat de marktwaarde is van een woning, simpel door de woning te vergelijken met alle recente woningverkopen in Nederland.

Hoe bepaal je je budget? 

Jouw budget is compleet afhankelijk van wat jij zelf in te leggen hebt en hoeveel hypotheek je kan opnemen. De hoogte van jouw hypotheek is weer afhankelijk van jouw vermogen, inkomen en eventuele schulden zoals een studieschuld. Natuurlijk ben je niet verplicht om een zo hoog mogelijke hypotheek op te nemen, maar je kan nooit meer hypotheek krijgen dan wat berekend is aan de hand van jouw financiële situatie. Veel mensen kiezen niet voor een maximale hypotheek, omdat je dan simpelweg met hoge maandlasten zit. De gemiddelde Nederlander houdt graag per maand geld over voor kleding, etentjes en hobby’s. Wil je jouw budget laten berekenen? Vul dan geen simpele tool in die je overal kan vinden op internet, want die nemen vaak niet alle factoren mee in het kostenplaatje. Beetje jammer als je denkt dat je vijf ton kan opnemen en bij het afsluiten van een hypotheek erachter komt dat je niet meer gaat krijgen dan vier ton. Als je dan al een huis gekocht hebt, heb je namelijk een probleem…