Wanneer je een huis gaat bezichtigen, is het belangrijk dat je je niet helemaal blind staart op alles wat voldoet aan je verwachtingen. Je moet objectief die woning bezichtigen, op zoek naar bouwgebreken, omdat je later niet voor verrassingen wil komen te staan. Een checklist voor de bezichtiging helpt je om bouwgebreken te herkennen. Nou is dat nog niet zo simpel met bouwkundige gebreken, omdat die vaak verscholen zitten en dus niet in eerste instantie meteen zichtbaar zijn. We vertellen je in dit artikel wat je zelf kan doen om bouwgebreken te herkennen. Ook vertellen we welke hulp van een externe partij je hierbij kan inschakelen.

bouwgebreken herkennen, bouwgebreken, verbouwen, wonen in de regio

Zelf bouwgebreken herkennen

Als je een checklist raadpleegt met de meest voorkomende bouwkundige gebreken wanneer je een huis wil kopen, heb je meteen een to-do list voor je bezichtiging:

Kozijnrot
Vocht in de kozijnen is echt een drama, want een lik verf kan het goed verbergen, maar de consequenties zijn altijd een onaangename verrassing. Beginnend houtrot kan wel weggewerkt worden, maar als het in een vergevorderd stadium is, is vaak complete kozijnen vervangen de enige oplossing. Je komt al ver met een scherp oog: elke bolling is een slecht teken. Ga niet meteen met een schroevendraaier prikken; daar zijn vaak de huidige bewoners niet van gediend. Je kan ook prima met je vingers voelen of hout zacht is; zacht hout is altijd rot. Je kan ook een simpele vochtmeter scoren in de bouwmarkt; heel betrouwbaar en zeer effectief.

Vochtschade
Grote kringen op het plafond verraden meteen vochtproblemen. Mensen denken vaak onterecht dat de boel dan hermetisch afgekit moet worden. Niets is minder waar. De natuur is op zoek naar balans, dus een goede combinatie van ventilatie en isolatie lost je probleem op. Bij het vaststellen van zo’n bouwgebrek, is het handig om meteen een kostenplaatje te laten maken door een expert voor het verbeteren van het klimaat binnen. Dan weet je waar je aan toe bent. Wanneer je toch al een rondje loopt boven, kijk dan ook even van bovenaf op de dakgoten. Daar is dakgootschade namelijk veel beter zichtbaar. Let ook goed op eventueel optrekkend vocht op de binnenmuren. Dit is vocht wat uit de vloer/grond in de muur omhoog trekt en kan ook voor problemen zorgen. Vaak laat het schilder- en/of stucwerk los, maar je kan het ook zelf controleren met behulp van een vochtmeter of door op de muur te kloppen.

Doorzakkende constructie
Vraag bij de bezichtiging altijd of er wijzigingen aan de constructie zijn aangebracht. Denk hierbij aan een uitbouw of het plaatsen van een dakkapel. Een wijziging van de constructie kan namelijk zorgen voor doorhangend kozijn of doorhangend dak. En dat is niet grappig. Een verandering moet daarom ook altijd door een specialist uitgevoerd worden. Check dus de woning op wijzigingen en vraag gerust om facturen om te controleren of het door een erkend bedrijf en/of aannemer is uitgevoerd. Je kan ook de aangevraagde bouwvergunning opvragen bij de gemeente (bouwarchief). Bouwvergunningen zijn namelijk digitaal in te zien door middel van jouw DigiD.

Ondeugdelijke meterkast
De meterkast is soms een samenvatting van problemen. Veel mensen denken vaak namelijk dat ze zelf wel iets kunnen fixen, als bijvoorbeeld een groep vaak overbelast is. Als je allerlei extra stopcontacten ziet die wellicht wat provisorisch zijn aangebracht, deugt er iets niet. Let ook op kapot schakelmateriaal, loshangende bedrading of wanneer er stekkerdozen te vinden zijn op gekke plekken (bijv. vochtige schuurtjes). Vaak is er dan gerommeld met de elektra en dat is erg gevaarlijk. Je moet er niet aan denken om onder stroom te komen staan, omdat bepaalde werkzaamheden door een beunhaas zijn uitgevoerd.

Externe partij inschakelen

Er zijn natuurlijk ook veel bouwkundige gebreken die niet voor de leek makkelijk te herkennen zijn. Denk hierbij aan betonrot, asbest en problemen met cv-ketels. De makkelijke oplossing hiervoor is het laten uitvoeren van een bouwkundige inspectie. Met een bouwtechnische keuring koop je heel concreet inzicht en dus ook zekerheid. Je weet dan exact hoe het huis ervoor staat. Een bouwkundig expert loopt namelijk het huis helemaal na, binnen en buiten. Het antwoord op deze zoektocht is een inspectierapport met daarin opgenomen de kwaliteit of onderhoudsstaat van het huis. Kostenposten voor de toekomst, zoals het oplossen van een vochtprobleem, zijn dan makkelijk in te calculeren. Meer informatie over een bouwkundige inspectie vind je bij ‘Bouwkundige inspectie’.