Als je een huis gaat bezichtigen, wil je natuurlijk weten waarop je moet letten bij het kopen van een huis. Eigenlijk is dat heel veel, waardoor een simpele checklist niet volstaat. Je vertellen dat het belangrijk is om een goed gevoel te hebben bij een woning is hoogstwaarschijnlijk onnodig. Dat snap je zelf ook wel. Tijdens de bezichtiging zelf mag je je bezighouden met de routing en sfeer van het huis. Als je bijvoorbeeld graag kookt, let dan op de aanwezigheid van voldoende opbergruimte in de keuken. En als je veel waarde hecht aan privacy, kijk dan kritisch of de tuin dat jou kan bieden. Waar veel mensen (graag) aan voorbijgaan bij het bezichtigen van een woning is de koude kant ervan, namelijk of het verstandig is om het betreffende huis te kopen. Dat heeft alles te maken met de plichten die er zijn voor koper en verkoper, gebruiksgebreken herkennen, bouwkundige gebreken herkennen en je verdiepen in verduurzaming van de woning.

Mededelings- en onderzoeksplicht

Waar je goed op moet letten bij het kopen van een huis, is dat er een mededelings- én onderzoeksplicht is bij het (ver)kopen van een huis. Die eerste plicht is voor de verkoper en de verkoopmakelaar. Zij zijn het verplicht jou te melden wat de gebreken van het huis zijn. Stel over die gemelde gebreken dan ook zoveel mogelijk vragen en vraag naar de vragenlijst. Het is namelijk vaak heel lastig om achteraf ergens je gelijk in te halen, omdat het heel lastig te bewijzen is of een gebrek bewust is achtergehouden. Jouw plicht als koper is die van het onderzoeken: de onderzoeksplicht. Wanneer een gebrek achteraf geconstateerd wordt, kan jij verantwoordelijk gehouden worden voor dat gebrek, omdat jij het niet op tijd hebt geconstateerd.

Gebruiksgebreken herkennen

Tijdens je bezichtiging is het slim om een zoektocht te starten naar gebruiksgebreken. Gebruiksgebreken zijn lichte gebreken die snel aan het daglicht komen als je het huis in gebruik neemt. Dit zijn simpele gebreken die je makkelijk zelf kunt herkennen. Je bent vrij om keukenkastjes te openen om te kijken of ze niet versleten zijn. Maak ook gerust gebruik van het toilet en dan met name om te kijken of het goed doorspoelt. Zorg ervoor dat je erachter komt wat niet werkt. Als je een auto koopt, zet je ook de airco op standje Noordpool tijdens je proefrit. Je wéét namelijk dat een kapotte airco een hoog kostenplaatje met zich meebrengt. Eigenlijk moet je er rondlopen alsof je het huis in gebruik hebt genomen. De meest ergerlijke gebreken zullen dan snel opspelen. Meer weten hierover? Lees dan verder bij gebruiksgebreken herkennen.

Bouwkundige gebreken herkennen

Wanneer je een huis gaat bezichtigen, kijk je naast gebruiksgebreken ook naar bouwkundige gebreken. Bouwkundige gebreken zijn ingewikkelde gebreken die niet makkelijk op te lossen zijn. Een aantal ervan kan je zelf herkennen, maar ook zeker een aantal niet. Zo kan het zijn dat de kozijnen niet meer goed zijn door rotting van het hout of dat ze niet meer goed sluiten. Dat is niet een gebrek dat eenvoudig op te lossen is en het vermindert ook in zekere mate de waarde van het huis. Door een bouwkundig rapport te laten opstellen, worden alle bevindingen in een rapport vastgelegd. Denk hierbij aan de constructie, bouwkundige elementen, materialen en zelfs details die apart onderzocht en beoordeeld worden. Hiermee krijg je een duidelijk overzicht van wat de mankementen van het huis zijn, de ernst ervan en de investering die nodig zal zijn om het probleem te verhelpen. Meer weten hierover? Lees dan verder bij bouwkundige gebreken herkennen.

Verduurzaming

Waar je ook goed op moet letten bij het kopen van een huis is het energielabel en de mogelijkheden tot verduurzaming van de woning. Een energielabel met een lage waardering mag je zien als een gebrek, want dat betekent dat je na aankoop zit met hoge stookkosten. Enkelvoudig glas bijvoorbeeld is een snel te herkennen indicatie van een duur energielabel. Een oud huis heeft vaak veel mogelijkheden tot verduurzaming. Denk hierbij aan goede isolatie, ramen die voorzien zijn van dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen op het dak. Omdat aan alle kanten stippen op de horizon worden gezet voor een groene woonmarkt, is het slim om je huis hierop voor te bereiden. Er zijn ook subsidies aan te vragen waardoor je tegemoetgekomen wordt in de kosten voor het energiezuinig maken van je huis. Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Lees dan hier verder: verduurzaming.