Wanneer je een woning gaat bezichtigen, wil je het natuurlijk voor je zien dat je daar woont. Dat kan je perfect simuleren door het huis ook te gebruiken terwijl je het bezichtigt. Dat betekent keukenkastjes lostrekken, even gebruik maken van de wc en de ramen openzetten. Wanneer het huis namelijk verborgen gebruiksgebreken heeft, komen ze op deze manier boven water. Een gebrek is dan dus doorhangende keukenkastjes, een wc die slecht doorspoelt of klemmende kozijnen. Een paar kritische vragen stellen tijdens het doorlopen van het huis is dan ook helemaal op zijn plaats. Denk hierbij aan vragen als: hoe is het huis geïsoleerd? En hoe oud is de cv-ketel? Een laag energielabel is namelijk óók een gebruiksgebrek, dit betekent namelijk hogere maandlasten. We vertellen je hieronder de meestvoorkomende gebruiksgebreken én hoe je ze kan herkennen.

• Doorhangende keukenkastjes
Zoals we al zeiden: trek gerust de keukenkastjes open tijdens de woningbezichtiging. Je merkt het dan meteen als ze scheef hangen of niet goed sluiten. Uiteindelijk betaal je ook voor de overname van die keuken, dus je wilt dan ook weten wát je koopt.
• Slecht doorspoelende wc
Ook één uit de intro: een slecht functionerend toilet. Er zijn maar weinig andere dingen zo irritant als een toilet dat steeds doorloopt. Je hebt dan te weinig water in het reservoir voor de volgende boodschap. Erg vervelend als dat een grote is…
• Verstopping
Een verstopt toilet ontdek je snel door ervan gebruik te maken en dan net iets te veel wc-papier te gebruiken. Maar ook verstopte douchegoten of gootstenen zijn een gebruiksgebrek. Was dus even je handen in de keuken en kijk of het water netjes wegloopt.
• Klemmende kozijnen
Hout werkt: bij vocht gaat het uitzetten en bij droogte krimpen. Daar doe je niet veel aan, maar als het niet netjes binnen acceptabele marges blijft, is sprake van een gebruiksgebrek. Kijk hier dus goed naar door gewoon alle ramen open en dicht te doen.
• Versleten vloer
Opbollend laminaat of beschadigingen aan de gietvloer. Het zijn gebruiksgebreken, omdat het reinigen van beschadigde vloeren lastig is. Daarnaast is het een kostenpost, omdat de vloer aan vervanging toe is. Loop dus bewust over alle vloeren, zowel over het looppad als de stroken ernaast die nauwelijks gebruikt worden.
• Bladderende verf
Ook slecht onderhoud van muren en kozijnen valt onder gebruiksgebreken. Bladderende muurverf of loskomend behang duidt op vochtproblemen. Verf dat van kozijnen bladdert duidt vaak op achterstallig onderhoud of houtrot. Door alleen al subtiel met je hand over de muur te glijden ontdek je al oneffenheden. Ook schuin de muren opkijken laat veel zien.
• Slecht functionerende cv-ketel
Niets is zo irritant als een ketel die slecht opwarmt of vult. Om te kijken of de cv-ketel wel goed functioneert, zet je gewoon even de kraan van de douche open. Kijk hoe snel het water opwarmt en of het ook warm blijft. Kan je meteen zien of de kraan netjes kalkvrij is en het water goed wegloopt. Op de ketel zelf is als het goed is het onderhoud schriftelijk bijgehouden en tevens de leeftijd ervan te vinden.
• Onveilige situaties
Een toiletpot of trapleuning die loszit kan zorgen voor onveilige situaties. Je moet er niet aan denken dat een trapleuning loslaat als je met je kleine op de arm naar boven loopt. Controleer dus de woning op dit soort ongemakken.
• Wiebelende schutting
Ook de tuin zou een punt van aandacht moeten zijn. Een gebruiksgebrek is een schutting die niet goed vastzit. Duw dus even met je hand tegen de schutting en kijk of hij een stootje kan hebben.
• Laag energielabel
Een laag energielabel betekent hoge energielasten. Bij de verkoop van een woning is de verkoper verplicht om een energielabel te overhandigen, dus de verkoper kan je heel snel hierin inzicht geven.

Wil je meer informatie over gebreken die vallen onder de zwaardere categorie? Lees dan onze artikelen ‘Bouwkundige gebreken’ en ‘Bouwgebreken herkennen’. Ben je geïnteresseerd in hoe je een woning kan verduurzamen? Dan moet je echt even ons uitgebreide artikel ‘Verduurzaming’ lezen.