Als je een huis gaat bezichtigen, bekijk je het huis van de buiten- en binnenkant. Je hoopt dat een huis in top conditie is, maar hier kan je niet van uit gaan. Een huis kan zogenoemde ‘bouwkundige gebreken’ hebben. Deze gebreken komen vaak voor in de constructie, in de wanden, vloeren of in de dakconstructie. Het bouwjaar van de woning is hierbij al een goede voorspeller: hoe ouder het huis, hoe groter de kans op een bouwkundig gebrek. Een oud huis is in een tijd gebouwd waarin andere bouwvoorschriften golden en vaak gebouwd is volgens verouderde methodes. Het is daarom van belang om het huis goed te onderzoeken voordat je het gaat kopen. We vertellen je graag wat veelvoorkomende bouwkundige gebreken zijn, wat de rechten en plichten zijn in dit verhaal en wie uiteindelijk aansprakelijk is voor bouwkundige gebreken.

Veelvoorkomende bouwgebreken

De bouwgebreken die vaak voorkomen zijn houtrot, vochtschade, doorzakkende constructie, ondeugdelijke meterkast, betonrot, asbest, slecht voegwerk en defecte cv-ketels. De eerste paar gebreken zijn vaak zelf wel te herkennen. Hoe je dat doet, vertellen wij je in het artikel bouwkundige gebreken herkennen. In dat artikel lees je ook dat je toch ook echt een externe, professionele partij nodig hebt om die laatste paar gebreken boven water te krijgen. Met een bouwkundige inspectie voorkom je vaak onaangename verrassingen.

Rechten en plichten van koper en verkoper

In het hele koopproces heeft zowel de koper als de verkoper rechten en plichten. De koper heeft een onderzoeksverplichting. Dat houdt in dat je moet kunnen aantonen dat je goed onderzoek hebt uitgevoerd naar de staat waarin de woning verkeert. De verkoper heeft op zijn beurt een mededelingsverplichting. Dat betekent dat alle gebreken voor de koop gemeld moeten worden aan de kopende partij. Toch gaat dat helaas niet altijd vlekkeloos, omdat soms een gebrek niet eens bekend was bij de verkoper.

Verborgen gebreken

Verborgen gebreken zijn gebreken die je pas na de koop van het huis ontdekt. Je kan er niet zomaar van uitgaan dat je bent opgelicht, want soms wist de verkopende partij ook niet van het bouwkundige gebrek. In principe komen alle kosten voor het oplossen van (verborgen) gebreken na de overdrachtsdatum voor jouw rekening. Wie aansprakelijk is voor een gebrek is vaak afhankelijk van de garantiebepaling. Als die er is, is de verkoper aansprakelijk, mits het gebrek een storende factor is voor het bewonen van de woning. En dat laatste is natuurlijk erg subjectief. Daarom zijn zulke zaken vaak heel lastig te behandelen.