Wanneer je een bouwkundige inspectie laat uitvoeren, worden alle bouwkundige elementen nagekeken. Vaak ga je ervanuit dat het meeste wel voldoet, maar de verborgen gebreken komen hier (hopelijk) naar voren. We zeggen hopelijk, omdat een gebrek dat verborgen blijft tijdens de keuring, dan pas een verborgen gebrek wordt. Wanneer je een bouwkundige keuring laat uitvoeren, heb je natuurlijk de meeste kans dat verborgen gebreken naar boven komen, maar zeker weet je het nooit. We vertellen je hieronder graag wat de veelvoorkomende bouwgebreken zijn, wat de rechten en plichten van koper en verkoper zijn in dit geval en wie aansprakelijk is voor bouwkundige gebreken.

Veelvoorkomende bouwgebreken

De bouwgebreken die vaak voorkomen zijn kozijnrot, vochtschade, doorzakkende constructie, ondeugdelijke meterkast, betonrot, asbest en defecte cv-ketels. De eerste paar gebreken zijn vaak zelf wel te herkennen. Hoe je dat doet, vertellen wij je in het artikel ‘Bouwgebreken herkennen’. In dat artikel lees je ook dat je toch ook echt een externe, professionele partij nodig hebt om die laatste paar gebreken boven water te krijgen en met een bouwkundige inspectie voorkom je vaak onaangename verrassingen in de toekomst.

Rechten en plichten van koper en verkoper

In het hele koopproces heeft zowel de koper als de verkoper rechten en plichten. De koper heeft een onderzoeksverplichting. Dat houdt in dat je moet kunnen aantonen dat je goed onderzoek hebt uitgevoerd naar de staat waarin de woning verkeert. De verkoper heeft op zijn beurt een mededelingsverplichting. Dat betekent dat alle gebreken voor de koop gemeld moeten worden aan de kopende partij. Toch gaat dat helaas niet altijd vlekkeloos, omdat soms een gebrek niet eens bekend was bij de verkoper.

Wie is aansprakelijk voor verborgen, bouwkundige gebreken?

Zoals eerder al is gezegd, is pas van een bouwkundig gebrek te spreken ná de verkoop van de woning. Je kan er niet zomaar van uitgaan dat je bent opgelicht, want soms wist de verkopende partij ook niet van het bouwkundige gebrek. In dit geval zit je al snel in een juridische strijd. Wie aansprakelijk is voor een gebrek is vaak afhankelijk van de garantiebepaling. Als die er is, is de verkoper aansprakelijk, mits het gebrek een storende factor is voor het bewonen van de woning. En dat laatste is natuurlijk erg subjectief. Daarom zijn zulke zaken vaak heel lastig te behandelen.

Wil je meer lezen hierover? Dan verwijzen we je graag naar ons artikel waarin we vertellen hoe je zelf bouwgebreken kunt herkennen. Onderaan dat artikel verwijzen we je opnieuw naar het inschakelen van een externe, professionele partij voor het uitvoeren van een onderzoek naar eventuele verborgen gebreken, want zeg nou zelf: beter één ezel voor de ploeg dan twee paarden op stal.