Er zit ontzettend veel verschil in woonwijken. Zo past de ene woonwijk wel bij jouw situatie, motieven en medeverhuizers en de andere woonwijk totaal niet. Appels met peren vergelijken, zou je kunnen zeggen. Je hebt mensen die persé in die ene woonwijk willen wonen en in de andere wijk nog niet dood gevonden willen worden. De vraag is vooral: identificeer jij je met de woonwijk en past het bij jouw behoeften?  

Hoe kies je een woonwijk?

Vaak heb je al een voorkeur en weet je direct of iets wel of niet bij je past. Soms weet je niet waarom en dan is dat gewoon zo – bijvoorbeeld die wijk, die past gewoon bij je. Om toch een weloverwogen keuze te maken voor een woonwijk, zouden jij en je medeverhuizers al jullie behoeften eens kunnen opschrijven. Stel jezelf wat vragen, kom erachter waar je precies naar verlangt in een woonwijk en rangschik je motieven. Vragen die je kunt stellen om een woonwijk uit te kiezen: 

  • Wat is het belangrijkste wat de woonwijk hoort te bieden? 
  • Aan welke eisen moet een woonwijk voldoen? Denk bijvoorbeeld aan gratis parkeergelegenheden, genoeg groenvoorzieningen en collectieve ruimtes waar je elkaar kunt ontmoeten. 
  • Welke sfeer heeft een woonwijk nodig? Bijvoorbeeld karakteristiek, net, dorps, levendig of sereen.  
  • Is de afstand tot het centrum belangrijk? 
  • Wat is de maximale afstand voor werk, familie en vrienden? 
  • Is de woonwijk kindvriendelijk? 

Afgaande op de sfeer en handigheden, denk eens aan die knusse arbeiderswijk midden in het centrum met glas in lood ramen, gezellige erkers en Art Deco gevels. Of juist aan die moderne en nette VINEX-wijk aan de rand van de stad, met veel uitgeruste plekken met kindertoestellen, een park en straten waar verkeer geschuwd wordt. Waar gaat je voorkeur naar uit? Woon je liever in een landelijk of een stedelijk gebied?

En nu?

Als het goed is, heb je nu een beeld van wat je precies zoekt in een wijk en heb je voor jezelf iets duidelijker wat er bij jouw/jullie situatie past. Zoek dit soort woonwijken op, fietst er eens een rondje en doe boodschappen in de plaatselijke supermarkt. Zie jij jezelf hier leven? Ga ervoor en houd alle verkopen nauwlettend in de gaten. Zo woon jij ook ooit in de woonwijk die perfect bij jou past!