Je hoort steeds meer over energiebesparende en -opwekkende maatregelen. Het plaatsen van zonnepanelen en -collectoren is hier een mooi voorbeeld van. Deze bekende en al vaak toegepaste maatregel – zonnepanelen thuis – zet zonne-energie om in elektriciteit of warmte en dat is in beide gevallen energie. Er is wel een groot verschil tussen een paneel en een collector. Dat verschil leggen we je hieronder graag uit, zodat je een gedegen keuze kunt maken tussen deze twee opties. Als je het verduurzamen van je huis liever uit handen geeft, is het nog steeds handig dat je er een beetje kaas van gegeten hebt. 

Het zonnepaneel

Wanneer we praten over een zonnepaneel, spreken we eigenlijk van een PV-paneel. Met behulp van fotovoltaïsche cellen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Een zonnepaneel werkt dus alleen als er licht op valt. Die elektrische stroom ontstaat omdat op de cel positieve lading ligt en onderop negatieve. Die gelijkstroom wordt dus als het ware geactiveerd door de zon. Deze stroom is dan nog niet klaar om naar je stopcontacten gestuurd te worden. Een omvormer zet de opgewekte stroom om in wisselstroom. Dat is hetzelfde als de stroom die uit je stopcontact komt. Klaar voor gebruik dus! 

De zonnecellector

Een zonnecollector werkt anders dan een -paneel, je kan het zien als een wisselaar die zonlicht omzet in warmte (en dus niet in energie). Een zonnecollector wordt eigenlijk altijd gecombineerd met een zonneboiler, omdat het opgewarmde water opgevangen en bewaard moet worden in een geïsoleerd vat. Vaak wordt de werking van een zonnecollector vergeleken met een tuinslang waar water in blijft staan: dat wordt loeiheet! Als je per ongeluk een opgewarmde tuinslag met water erin aanzet en meteen vol op je lichaam richt, houd je daar fikse brandwonden aan over. Maar in theorie werkt een zonnecollector wel zo: vloeistof wordt verwarmd en vervolgens naar het voorraadvat gestuurd dat gevuld is met leidingwater. Als de vloeistof is afgekoeld, wordt het weer teruggepompt naar de collector. En zo wordt dezelfde vloeistof telkens opnieuw verwarmd. 

Financiële investering

Beide manieren zijn enorm milieuvriendelijk en een mooi alternatief op gasgebruik. Vaak vergt het een financiële investering om deze manier van energie op te kunnen wekken, maar op de lange termijn bespaar je er veel kosten mee. Wanneer je op zoek gaat naar de beste zonnepanelen of -collectoren, vergt dat wel wat onderzoek. Er zijn namelijk ontzettend veel aanbieders en de één weet de prijs nog scherper te maken dan de ander. De Consumentenbond is hierin een betrouwbare bron.