Landelijk wonen. Dat klinkt als een droom van vroeger of als een item uit een verjaard woonmagazine. Het platteland, een boerderij met veel dieren en de geur van versgemalen gras. Maar ook afstand, stilte en rust. In dit artikel lees je over de voor- en nadelen van landelijk wonen.
Hoe kies je tussen landelijk en stedelijk wonen?
Misschien heeft het altijd tot je verbeelding gesproken. Wonen op een groot erf ergens buiten de stad. Een grote mensendroom. ‘Later wil ik graag vijf kippen, maar twee varkentjes zou ook wel leuk zijn.’ Of je wel of niet kiest voor landelijk wonen, hangt af van jouw behoeften en motieven. Kies je bijvoorbeeld voor landelijk wonen omdat je stedelijk wonen te duur vindt? Dan ben je er snel uit. Maar twijfel je nog? Dan kun je hier over een aantal voor- en nadelen lezen die je mee kunt nemen in jouw besluit. Succes!
Voordelen landelijk wonen
- Privacy. Je kunt de vuile was buiten hangen zonder dat de buren het zien.
- Goedkoper wonen waardoor je dat idyllische boerderijtje kunt opknappen tot jouw droom boerderij.
- Groenvoorzieningen. Even een wandeling door het bos en een prachtig groen uitzicht vanuit het keukenraam.
- Ruimte! Heb je de tijd om boerderijdieren te verzorgen? Dan is dat mogelijk als je landelijk woont met alle ruimte die je hebt. Liever geen beestjes op het erf? Misschien is een moestuin wel iets voor jou.
- Rust en kalmte. Als je daarnaar verlangt, is het heerlijk. Maar als je meer chaos en drukte om je heen nodig hebt, hoort deze pijler bij nadelen.
Nadelen landelijk wonen
- De afstand naar… alles. Heb je kinderen? Dan is de afstand naar school of vriendjes groter. En als ze al wat ouder zijn, zijn ook de uitgaansgelegenheden verder gelegen.
- Over uitgaansgelegenheden gesproken. Dat wordt bobben óf een heel stuk alleen fietsen.
- Je bent waarschijnlijk meer tijd kwijt met reizen naar je werk door verder gelegen uitvalswegen of knooppunten van het openbaar vervoer.
- Weinig winkels. Als je de crème fraîche vergeten bent, is het toch een stukkie rijden.