De kogel is door de kerk. Jullie gaan samen een huis kopen. Of je nu al een huis op het oog hebt, of nog op zoek moet, één ding is zeker: er moet een hypotheek komen. Misschien hebben jullie al een hoop eigen inleg of heeft een van beide al een huis dat in de verkoop gaat. Wat de situatie ook is, tijd om op onderzoek uit te gaan naar wat er allemaal bij komt kijken zodra je samen een hypotheek aangaat. Wat is handig? Hoeveel kan ik lenen? En waar moet ik verder rekening mee houden? Ik, ik, ik, maar we bedoelen natuurlijk wij. Het is in je gedachten wellicht ook nog even wennen. 

Samen een hypotheek

Samen een huis kopen, betekent samen een hypotheek aangaan. Dan is het handig als jullie beiden een inkomen hebben. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan het altijd zo zijn dat je iemand garant laat staan. Zo is de bank ervan verzekerd dat, ondanks dat jullie samen niet genoeg draagkracht hebben, de hypotheek afgelost zal worden. Twee lonen betekent vaak meer mogelijkheden. Het bedrag van de hypotheek dat je samen aankan is in veel gevallen hoger dan dat je alleen een hypotheek afsluit. Bij het samen aangaan van een hypotheek is het verstandig om je te verzekeren voor het wegvallen van het tweede inkomen. Dat kan bijvoorbeeld met een overlijdensrisicoverzekering of een woonlastenverzekering bij arbeidsongeschiktheid. Zo heb je in ieder geval zekerheid in het feit dat je je huis niet uit hoeft, mocht een van de twee inkomens wegvallen. 

Maximaal lenen

Je kunt ervoor kiezen om dat bedrag dat je aankan helemaal te benutten en maximaal te lenen, wat ook betekent dat je maandelijkse kosten omhoogschieten. Liever toch nog lekker uiteten, af en toe een reisje maken en boodschappen doen zonder er al te veel over na te moeten denken? Kies er dan voor om niet maximaal te lenen, maar een lagere hypotheek af te sluiten wanneer jullie samen een huis kopen. Wellicht niet het grote huis dat je voor ogen had, maar wel een iets vrijer leven. De keuze is aan jullie.