Je hebt jouw droomhuis op het oog, een bod uitgebracht, maar het lukt niet om een financiering rond te krijgen. Wat nu? Dit kan verschillende oorzaken hebben, je hebt een te laag inkomen, te hoge schulden of iets totaal anders. En schaam je er vooral niet voor, het komt steeds vaker voor. Welke opties heb je nu nog? Geen paniek, er is altijd wel een manier. Hoe dan ook. Althans, meestal dan. 

Oorzaken dat de financiering niet lukt

Het niet rondkrijgen van de financiering kan talloze oorzaken hebben. We bespreken een aantal veelvoorkomende. Tijdgebrek is bijvoorbeeld een veel voorkomende oorzaak. Je krijgt vaak een maand de tijd vanaf dat het bod geaccepteerd is om je financiering rond te krijgen. Reageert de bank te laat, kost het opvragen van bepaalde documentatie wat meer tijd dan gedacht of komt er onverwachts iemand te overleiden in jouw directe omgeving waardoor je vertraging oploopt? Allemaal redenen waardoor je de termijn niet haalt en hierdoor de financiering niet op tijd rond krijgt. Of het financiële aspect lukt niet, dat kan natuurlijk ook. We noemden het in de inleiding al, maar het hebben van schulden of een te laag inkomen kunnen ook oorzaken zijn voor het feit dat de financiering niet lukt.  

Welke gevolgen heeft dit?

Wanneer je niet betaalt, of niet komt opdagen tijdens het tekenen van het koopcontract en de koop hierdoor niet doorgaat, word je ‘in gebreke gesteld’. Hierna ontvang je een aanmaning, als je die nog niet betaald, moet je een boete betalen. En dat is niet zomaar iets, deze kan oplopen tot 10% van de koopsom. Toch maar even vooraf twee keer nadenken dus. Anders ben je een smak geld kwijt, en heb je er geen enkele steen voor terug. 

Wanneer je het huis onder voorbehoud van financiering hebt gekocht, kun je een beroep doen op ontbindende voorwaarden. Financieringsvoorbehoud is hierbij het meest voorkomend. Hierin staat dat je één maand krijg om de financiering rond te krijgen. Mocht dit niet het geval zijn dan heb je helaas geen huis, maar gelukkig heeft het ook geen consequenties voor jou. 

Welke opties heb ik nog?

Bod geaccepteerd, maar lukt het echt niet om de financiering rond te krijgen? In het geval dat je de termijn niet haalt, kun je tijdig verlening vragen van de termijn aan de verkoper. Dan is er altijd nog een voorbehoud van financiering, financieringsvoorbehoud. Als je hier een beroep op wilt doen, dan heb je een aantoonbare afwijzing van een hypotheekverstrekker nodig. Mocht je een te laag inkomen hebben, dan kun je nadenken over een garantstelling van je (groot)ouders of vragen om een gift vanuit je directe omgeving.