Heb je eindelijk besloten dat je gaat samenwonen met je vriend of vriendin, dan komen alweer de volgende vragen aanwaaien. Een huis? Appartement? Wel een tuin, liever een balkon? En niet geheel onbelangrijk: gaan we kopen of huren? Wellicht heb je al antwoord op deze vragen, omdat een van beide al een huis heeft. Maar wat doe je dan, worden jullie beiden eigenaar? Blijft jouw partner de eigenaar van het huis dat al gekocht is of kiezen jullie voor een fresh start en ga je het verkopen? Een hoop vragen, hopelijk helpen wij bij een aantal antwoorden.

samenwonen met je vriend, eerste huis, overdrachtsbelasting, wonen in de regio

Samenwonen

Samenwonen met je vriend of vriendin kan de volgende stap zijn in jullie relatie. Maar kies je voor een appartement of huis? En in welke wijk wil je wonen? Zodra je dat helder hebt is het tijd om te gaan kijken naar jullie wensen. Zet samen op een rijtje wat voor jullie belangrijk is, waar een huis in ieder geval aan moet voldoen en waar je eventueel concessies in wil doen, dus wat er op de tweede plek komt. Door dit vooraf helder te hebben kun je sneller doorpakken, mocht je je droomhuis tegenkomen. Een aantal eisen die je alvast in kunt vullen: 

  • Het aantal kamers (TIP: denk aan gezinsuitbreiding in de toekomst!); 
  • Woonoppervlakte
  • Tuin en/of balkon; 
  • De wijk
  • Omgeving en faciliteiten in de buurt; 
  • Het werk dat er verricht moet worden; 
  • En niet heel onbelangrijk: de maximale prijs die je wilt betalen.

Een van beide al een huis?

Een van beiden heeft al een huis, en nu? Worden jullie samen eigenaar, dan moet je overdrachtsbelasting betalen. Overdrachtsbelasting betalen is letterlijk belasting betalen omdat iets wordt overgedragen. En ook bij deze overdracht betaal je belasting. Een gedeelte van de hypotheek is vaak al afgelost en jij als tweede persoon draagt hiermee bij aan de waarde. Zie het als een inhaalslag op de hypotheek om de ander bij te benen zodat jullie weer gelijk zijn. De overdrachtsbelasting van 2022 bedraagt 2% over de hoogste verkoopprijs die je kan krijgen voor de woning. De snelle rekenaar zal opmerken dat je met dat geld ook een hoop andere dingen kunt doen, trouwen bijvoorbeeld. Wanneer je getrouwd bent voordat je op papier medehuiseigenaar wordt, hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Scheelt weer een hoop! Let wel op dat je sinds 2018 niet meer automatisch getrouwd bent in gemeenschap van goederen, dus het huis moet je wel even bij de notaris ‘verdelen’. Een geregistreerd partnerschap voldoet ook.  

Verkopen

Je kunt er natuurlijk ook samen voor kiezen om het huis te verkopen en met een clean slate te beginnen. Zeker wanneer er flink wat geschiedenis in het huis zit of misschien zelfs wel oud zeer, is dat zo’n slecht idee nog niet. Wat het ook moge worden: succes met al het regelwerk en heel veel samenwoonplezier!