Wanneer je een huis wil gaan bezichtigen en je niet thuis bent in deze markt, is het logisch dat je je afvraagt hoe je zoiets moet regelen. Nou behoeft het plegen van een telefoontje niet zoveel uitleg, maar het is vooral goed om te weten hoe je je moet voorbereiden. Hier alvast een paar praktische tips wanneer je een huis gaat bezichtigen. Allereerst: neem eigen gereedschap mee, zoals een meetlint en een waterpas. Neem ook pen en papier en een fototoestel mee. Een tweede tip is niet té enthousiast zijn. Je gooit daarmee een beetje je eigen glazen in wat betreft je onderhandelingspositie. Wat verder ook slim is, is eerst het huis aan de ‘buitenkant’ bezichtigen. Fiets een rondje door de straat en voel de vibes van de woning.Trek de stoute schoenen aan en bel aan bij de buren om te peilen wat voor soort mensen de huidige bewoners zijn. Vraag hierbij gerust direct naar de reden tot verkoop. Verder is het netjes om even te vragen of je foto’s mag maken. En als laatste: je kinderen meenemen moet je gewoon niet doen. We vertellen je in dit artikel wat er komt kijken bij vooronderzoek uitvoeren en het maken van een afspraak voor een bezichtiging.

bezichtiging, huis bekijken, wonen in de regio

Vooronderzoek uitvoeren

Wanneer je huizen gaat kijken, is het slim om vooronderzoek uit te voeren voordat je een bezichtiging regelt met de verkoopmakelaar. We hebben dit vooronderzoek opgedeeld in vier stappen:

Stap 1: weet wat je kan lenen
Voordat je überhaupt naar huizen gaat kijken, is het heel verstandig om te weten wat je kan uitgeven. Je oog op een huis laten vallen en daarna pas erachter komen dat je het niet kan betalen, is een teleurstelling die je kan voorkomen. Als je meer wil lezen over hoe het aanvragen van een hypotheek in zijn werk gaat, lees dan ons artikel financiering.

Stap 2: wensenlijst bepalen
Wat voor soort huis wil je? Bepaal aan welke eisen en wensen jouw huis moet voldoen. Hoeveel slaapkamers, wat voor tuin, in welke buurt? Etc.

Stap 3: buurtonderzoek doen
Wanneer je een huis op het oog hebt, is het raadzaam om eerst een beetje buurtonderzoek te doen. Wandel of fiets door de buurt en doe dat op meerdere momenten in de week en verschillende momenten op de dag. Als je het lef hebt, bel je gewoon bij de buren aan om te peilen wat voor soort mensen de huidige bewoners zijn en waarom het huis verkocht wordt.

Stap 4: de afspraak voorbereiden
Na stap 1, 2 en 3 is het slim om je voor te bereiden: welke vragen wil je stellen? Wat is belangrijk voor jouw woongenot? Eigenlijk komt daar heel veel bij kijken. Daarom raden we je aan om alle artikelen van ons te lezen die vallen onder ‘Bezichtiging’. Je leest hier veel over bijvoorbeeld gebruiksgebreken herkennen en het nut van het laten uitvoeren van een bouwkundige inspectie. En heel praktisch: ga niet naar je afspraak zonder een meetlint, waterpas, pen en papier en fototoestel!

De bezichtigingsafspraak maken

Klaar om een bezichtigingsafspraak te maken? Pak dan je telefoon en bel het makelaarskantoor. Bij de advertentie staan altijd de contactgegevens. Noteer altijd de makelaar met wie je te maken hebt. Bij een afspraak aankomen en de naam van de makelaar niet meer weten komt wat onvoorbereid over. Bij de afspraak zelf zijn de huidige bewoners eigenlijk nooit aanwezig. Neem zelf ook niet te veel gezelschap mee. Hoe meer meningen, hoe verwarrender het soms kan worden. Ga met je partner of vraag iemand mee wie een beetje verstand heeft van huizen (kopen). Laat kinderen altijd thuis; die kunnen storend zijn en leiden je vaak alleen maar af. Wil je meer lezen over hoe een eerste en eventuele tweede bezichtiging verloopt, lees dan ons artikel contact verkoopmakelaar.