De verkoopmakelaar is de contactpersoon van de verkopende partij. Al het contact verloopt dus via deze persoon. Dat geldt voor het maken van een afspraak voor een bezichtiging, maar ook als je een bod wil uitbrengen. De verkoopmakelaar is dus in dienst van de verkoper en wil natuurlijk het huis verkopen. Hoe het contact normaliter verloopt tussen verkoopmakelaar en kopende partij hebben we hieronder voor je uiteengezet. Het contact met de verkoopmakelaar is hier verdeeld in drie mogelijke momenten: contact voor de eerste bezichtiging, contact voor een eventuele tweede en contact opnemen voor het uitbrengen van een bod.

Contact opnemen voor eerste bezichtiging

Wanneer je je oog hebt laten vallen op een woning en je wil de stap zetten om het te gaan bezichtigen, neem je contact op met de verkoopmakelaar. De contactgegevens staan altijd bij de advertentie. Een beller is sneller, dus mailcontact wordt vaak afgeraden. Wanneer je contact opneemt met de verkoopmakelaar voor een eerste bezichtiging, is het slim om vragen te stellen over de status van de verkoop van het huis. Staat het huis nog te koop? Hoe lang staat het huis te koop? Waarom wordt de woning verkocht? Welke gebreken heeft de woning? Zijn er al veel geïnteresseerden?

Contact opnemen voor tweede bezichtiging

Wanneer het huis in de smaak valt, is een tweede bezichtiging aan te raden. Vaak ben je tijdens een eerste bezichtiging vooral bezig geweest met het idee of je jezelf en je eventuele partner en/of kinderen daar ziet wonen. Bij een tweede bezichtiging gaat vaak de roze bril af en ga je op zoek naar de onderhoudsstaat van het huis. Voor hulp hierbij, lees ook even ‘Gebruiksgebreken herkennen’ en ‘Bouwgebreken herkennen’. Ook voor het maken van een afspraak voor een tweede bezichtiging is een telefoontje het kortste lijntje om contact te houden. Ook in dit gesprek is het slim om vragen te stellen over de status van de verkoop van het huis. Is er al een bod uitgebracht? Is de verkoper al in onderhandeling met een andere partij? Heeft de verkoper al een andere woning gevonden? Wanneer zou ik de woning kunnen betrekken?

Contact opnemen voor het uitbrengen van een bod

Wanneer het huis helemaal naar je zin is, niks bijzonders uit je eigen onderzoek en de bouwkundige keuring is gekomen én je de financiën in beeld hebt en dit alles je heeft doen besluiten om een bod uit te brengen, is het tijd om wederom contact op te nemen met de verkoopmakelaar. Voor het uitbrengen van een bod wordt altijd geadviseerd om een bod zwart op wit uit te brengen. Bel dus de aankoopmakelaar met de boodschap dat je een bod wil gaan uitbrengen en vermeldt onder welke voorwaarden je het bod uitbrengt. Uiteraard kan je meteen het bedrag mededelen, maar stuur na het telefoongesprek voor de zekerheid nog even het bod door via de mail of sms’je/app’je. Wanneer het huis nog niet verkocht is, zal de verkoopmakelaar dit bod communiceren met de verkoper. Vanaf dit punt is het afwachten. Wil je meer weten over hoe een bod uitbrengen in zijn werk gaat? Lees dan ‘Bod uitbrengen’.