Spannend, de eerste bezichtiging is achter de rug! Je hebt een indruk gekregen van de woning, een beeld kunnen schetsen bij de wijk en waarschijnlijk wat voor- en nadelen in je achterhoofd dwarrelen. Waar je tijdens de eerste bezichtiging voornamelijk een gevoel opbouwt bij de woning, is het belangrijk om bij de tweede bezichtiging te bedenken waar jij tegen aanloopt als je dit paleis betrekt. Voel je vooral vrij om een nieuwe afspraak te maken. Het plannen van een tweede bezichtiging hoeft niet te betekenen dat je ergens aan vastzit of meteen een bod hoeft uit te brengen. Neem de tijd! Heb je een aankoopmakelaar? Maak gebruik van zijn of haar expertise. En dat geldt ook voor familieleden met ongevraagde adviezen. Bij een tweede bezichtiging is het ook slim om alvast na te denken over de inrichting. Ga hierbij na wat de staat is van alle ruimtes, dus ook de zolder en de kruipruimte. Vraag eventueel om een plattegrond op met maatvoering waarmee je de woning visueel kunt inrichten.  

tweede keer bezichtigen, huis bezichtigen, bezichtiging, wonen in de regio

Inventariseren van de woning

Door een goede voorbereiding op de tweede bezichtiging, voorkom je onvoorziene tegenvallers en koop jij je droomhuis zonder twijfels. De voorbereidingen op de woning én de woonwijk spelen een grote rol. Als allereerste: probeer je te verplaatsen in de verkoper. Waarom staat het huis te koop en hoelang staat het te koop? Probeer realistisch te kijken naar de woning, die roze bril kun je later weer opzetten. Zoals gezegd heeft de verkoper een mededelings- én onderzoekplicht. Dat wil zeggen dat zij alle gebreken van het huis moeten melden als jij daarnaar vraagt. Grijp deze kans dus! Het is fijn als je adviezen kunt inwinnen van een aannemer, bouwdeskundige of aankoopmakelaar. Bijvoorbeeld wanneer je verbouwplannen hebt of over bouwkundige gebreken. Maar mocht je geen expert tot je beschikking hebben, denk dan eens na over onderstaande belangrijke punten of bekijk hier [de volledige checklist].

• Verdiep je in de bouwconstructie en laat een [bouwkundig rapport opmaken]. Bekijk onder andere de fundering. Staat de woning scheef, zie je scheuren in de gevel en is het huis op heipalen gebouwd?
• Trek ramen en deuren open. Gaat dit soepel of is er vervolgens een bezoekje aan de fysiotherapeut noodzakelijk?
• Hoe gehorig is het huis? Probeer iedere verdieping te controleren. Mocht dat lastig zijn, dan kun je misschien de buren vragen naar hun ervaringen. Wanneer het huis naast een drukke weg/spoor gelegen is, probeer dan naar de woning te gaan kijken in de spitsuren.
• Check eerdere verbouwingen of reparaties en bekijk zelf de opties om te verbouwen. Waar zitten bijvoorbeeld de draagmuren?
• Bedenk wat jouw toekomstplannen zijn. Is er uitbreiding mogelijk?

Verken de woonwijk

Naast dat je de woning inventariseert, is de wijk net zo belangrijk. Breng wat tijd door in de buurt en visualiseer het als jouw woonwijk. Hoe zou jij hier rondlopen? Neem onderstaande zaken mee als voorbereiding op je tweede bezichtiging:
• Is er overlast van het openbaar vervoer, drukke wegen of ontmoetingsplaatsen?
• Zijn er naar wens genoeg voorzieningen in de buurt? Denk hierbij aan medisch centra, vermaak voor kinderen of winkels.
• Tip: te weinig parkeergelegenheid is altijd een stroef maar belangrijk gespreksonderwerp tijdens het kerstontbijt met schoonfamilie.
• Fiets een keer de wijk door in het weekend en bel een keer aan bij de buren.

Een bod uit brengen

Jouw voorbereidingen hebben hopelijk geholpen om de tweede bezichtiging vlekkeloos te laten verlopen. Tijd om een openingsbod uit te brengen. Maar hoe bepaal je die? Je wil serieus genomen worden door de verkoopmakelaar maar je wil ook niet te veel betalen. Stap voor stap kom jij bij het beste bod. Raadpleeg het Kadaster voor een WOZ-waarde en zet ontbindende voorwaarden op papier. Het bod breng je altijd schriftelijk uit naar de verkoopmakelaar. Je vind een complete aanpak en advies over het uitbrengen van een bod bij [bod uitbrengen]. Succes!