Een groot containerbegrip binnen verduurzaming is toch wel isolatie. Je kan namelijk een huis op meerdere manieren isoleren en al die isolatie draagt bij aan de verduurzaming van je huis. Bij bestaande huizen zijn veel isolatiemogelijkheden, maar vooral bij nieuwbouw is energie besparen middels isolatie erg interessant. Omdat je nog niet begonnen bent met bouwen, is het mogelijk om zelfs materialen in je gevel aan te brengen, zodat je de isolatiewaarde naar het hoogste niveau tilt en dus een zo hoog mogelijk rendement kunt realiseren. En meer energie besparen betekent geld overhouden! En exact daar wordt het interessant. We zetten hieronder de mogelijkheden tot isoleren voor je uiteen zodat je snel weet wat allemaal mogelijk is. 

Gevelisolatie (spouwmuur)

De bekende spouwmuurisolatie is een snelle, makkelijke en goedkope manier om je huis te isoleren. Deze manier wordt vaak bij bestaande bouw toegepast. Dit werkt als volgt: een normale spouwmuur bestaat uit twee muren waartussen ruimte zit. Die ruimte noemen we de spouw. Die ruimte is al isolerend van zichzelf, maar als je deze lucht vervangt door isolatiemateriaal, is je isolatiewaarde aanzienlijk verbeterd.  

Dakisolatie

Maar ook je dak kan je op verschillende manieren isoleren. Veel daken zijn slecht of niet geïsoleerd, waardoor je opbrengst veel hoger kan. Allereerst kan je de binnenkant van het dak isoleren door isolatiemateriaal aan de binnenkant aan te brengen. Denk hierbij aan een dikke laag glas- of steenwol met een hoge isolatiewaarde. Er bestaan trouwens ook dunnere materialen die dus minder ruimte in beslag nemen en een net zo hoge isolatiewaarde hebben. Een tweede optie is het dak van buitenaf isoleren. Trek simpel de pannen eraf, leg op het dakbeschot het isolatiemateriaal en gooi de pannen er weer op. In plaats van leggen kan je trouwens ook isolatiemateriaal onder de pannen laten spuiten. Een laatste optie is de zoldervloer isoleren als je die ruimte toch niet voor andere doeleinden dan opbergruimte inzet. De besparing is identiek aan dakisolatie, maar je hebt veel minder materiaal nodig. Hiermee maak je dus minder kosten. 

Raamisolatie

Wanneer je een huis beter wil isoleren, merk je al snel dat ramen vaak de zwakke plek zijn op dit gebied. Ramen zijn echte energievreters. Door te kiezen voor ramen die een bijdrage leveren aan verduurzaming, bespaar je op je stookkosten én help je mee aan een beter milieu. De nieuwste en bekendste opties zijn HR++ en triple glas. Deze ruiten zijn dubbel of driedubbel geïsoleerd, waardoor je hoog scoort op isolatie. Als alle ruiten vervangen te veel werk of geld kost, kan je ook kiezen voor isolerende folie die je zo over de bestaande ramen plakt. Alle beetjes helpen!  

Vloerisolatie

Kou komt niet alleen van de zij- en bovenkant. Kou komt ook van onderen! En ook deze kou is prima buitenshuis te houden, in dit geval met vloerisolatie. De meeste vloerisolatie wordt aangebracht in de kruipruimte. Check wel even of jouw kruipruimte daar groot genoeg voor is. Zo niet, dan kan je die ruimte altijd verder laten uitgraven. Als je nieuw gaat bouwen, kan je simpel isolatie aanbrengen als een extra laag op de fundering. Hoe dichter de isolatie zit bij de toplaag van de vloer, hoe beter. Een goede isolatie is ook heel belangrijk als je vloerwarming hebt of wil. Als die warmte verloren gaat, is dat natuurlijk zonde.