Je wilt graag een huis kopen, maar je hebt tijdens jouw studie een studieschuld opgebouwd. Om een huis te kopen heb je vaak een hypotheek nodig. Dat betekent dat je zowel je studieschuld als je hypotheek moet betalen. Wat nu? 

Kan ik een hypotheek aangaan met studieschuld?

Het is niet zo dat een studieschuld afgelost hoeft te zijn wanneer je een hypotheek af wil sluiten. Wel is je studieschuld een factor die bepaalt hoeveel je maximaal kan lenen. Het is namelijk zo dat je maandelijks al een X bedrag kwijt bent om de rente en aflossing van de studieschuld te betalen. Helaas kan je geld niet twee keer uitgeven en dat betekent dat je dus minder geld uit kan geven aan de maandlasten van de hypotheek.

Studieschuld BKR geregistreerd

Je studieschuld staat niet geregistreerd bij BKR. Een adviseur kan jouw studieschuld dus niet inzien. Echter raden we je wel aan om open kaart te spelen. Op die manier kan de hypotheekverstrekker rekening houden met je draagkracht en jou een eerlijk en realistisch advies geven. Zo voorkom je ook dat je een onverantwoordelijke lening aangaat die je eventueel in de problemen kan brengen.

Aflossen

Een nadeel van een studieschuld is dat niet de huidige stand van zaken (dus minus je reeds afgeloste schuld) telt voor de hypotheek, maar de beginstand van je studieschuld. Als je dus niet meer veel hoeft af te lossen, is het zeker de moeite waard om te bekijken of je die restschuld niet alsnog in één keer kunt aflossen voordat je de hypotheek gaat aanvragen.