Wanneer je bij het onderdeel ‘hypotheek’ terecht bent gekomen, heb je al heel wat stappen doorlopen. Nu kan het echte werk beginnen: de financiering. Aangezien dit een heel belangrijk onderdeel is van het proces, is het van groot belang dat je een goede keuze maakt. Wat voor soort hypotheek past bij jou/jullie? Wat kan je precies lenen? Bij welke organisatie kan je een fijne deal maken? Waar is de rente het gunstigste? Voor hoeveel jaar wil je je hypotheek vastzetten?
Wat is hypotheekadvies?
Wanneer je een adviesgesprek hebt, kijkt een financieel expert naar jouw financiële situatie. Er worden vragen gesteld over het inkomen, spaargeld, schulden, soort hypotheek etc. Op basis van al deze gegevens stelt de expert een advies op. In veel gevallen is het zo dat het eerste oriënterende gesprek gratis is. Hier wordt een globaal advies gegeven wat de mogelijkheden zijn. Na dit oriënterende gesprek heb je de mogelijkheid om na te denken of het aanbod bij je past en het aanbod te vergelijken met andere aanbieders. Na toezegging vanuit jou, wordt het tweede gesprek ingepland. Pas in het tweede gesprek wordt echt advies op maat gegeven. Vanaf dat gesprek betaal je vaak ook pas advieskosten. De expert gaat dan nog dieper in op jouw persoonlijke gegevens en samen kom je tot een uiteindelijke samenstelling van de hypotheek.
Onafhankelijk hypotheekadvies of bij een bank
Eigenlijk heb je twee opties wat betreft hypotheekadvies: hypotheekadvies bij de verstrekker (in de meeste gevallen een bank) of onafhankelijk hypotheekadvies. Als je naar een bank gaat dan krijg je meestal eenzijdig advies. De adviseur van de bank informeert je alleen over de hypotheken die je bij deze bank af kunt sluiten. De bank rekent advieskosten en verdienen nog aan het product zelf.
Dan heb je nog onafhankelijk hypotheekadvies. Een onafhankelijk bureau vergelijkt het aanbod van verschillende verstrekkers. Je betaalt dus voor neutraal advies. Deze partij verdient geld aan het geven van advies, maar deze partij zit niet vast aan een vaste verstrekker. Vaak is het zo dat de advieskosten van een onafhankelijk bureau hoger liggen dan die van een bank. Laat je hier niet per se door afschrikken. Het kan zo zijn dat een onafhankelijk bureau zo’n scherpe deal kan voorleggen, dat deze advieskosten te verrekenen zijn. Houd hier rekening mee wanneer je een keuze gaat maken.