Voorjaarsschoonmaak in de tuin

Er gaat natuurlijk niets boven een kopje koffie in de ochtendzon. Helaas betekent dat wel dat ik eerst even flink met de bezem door de tuin ga. Het terras ontdoen van de groene aanslag. De tuinset uit de opslag. Nieuwe solarlampionnen inslaan voor extra sfeer. En tuinkaarsen mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Vorig jaar maakte ik een hele eenvoudige DIY. Koop een grote schaal, boor een paar gaatjes in de bodem, doe fijn grind in de schaal en steek er kaarsen in. Ideaal voor als de avonden weer langer worden.

De perfecte tuintafel

Voor een goede brunch is een fijne en vooral lange tafel belangrijk. Dit kan de eettafel zijn, maar denk ook eens aan een picknick- of biertafel. Deze kun je vaak eenvoudig verplaatsen en makkelijk aaneen schuiven. Zo heb je voldoende plek voor iedereen en natuurlijk al het eten. Een biertafel is op zichzelf natuurlijk niet zo feestelijk, maar met een mooi tafelkleed, lijkt het al snel heel wat te zijn. Zo heb ik verschillende kleden voor diverse gelegenheden in huis. Het mooiste vind ik linnen. Een tafelkleed hoeft echt niet duur te zijn. Bij vrijwel elke (woon)winkel kun je ze tegenwoordig vinden. En één van mijn favoriete tips is om een gordijn te gebruiken. Uiteraard niet je eigen gordijnen, maar bij onze Zweedse vrienden kun je kant en klare gordijnen eenvoudig tot tafelkleed omtoveren. Een voile of kanten variant geeft meteen dat voorjaarsgevoel.

Samen eten en drinken

Het leukste aan samen eten en drinken is dat je het ook echt samen kunt doen. Zo maak ik er met mijn dochter een feestje van. We dekken de tafel mooi. Vullen kannen met munt en water en gebruiken een drankdispenser voor citroenwater. Ideaal zijn ingevroren citroenschijfjes. Zo heb je altijd in een handomdraai een mooie gevulde karaf en het is ook nog eens duurzaam, want je gebruikt zelden een hele citroen. We snijden samen een kleurrijke fruitsalade. Tot slot bakken we ons favoriete brood en wat lekkers.

Tafelstyling

Als je de tafel mooi dekt voelt iedereen zich extra welkom. Zorg dat je servies mixed en matched en bijpassend glaswerk gebruikt. Om het net wat feestelijker te maken, kun je groen op tafel leggen. Wat mooie takjes of allemaal losse bloemen in kleine vaasjes. Je kunt ook heel eenvoudig papieren boterhamzakjes om een glazen potje vouwen en daar tulpen of waxinelichtjes in zetten. De champagnecoupes die ik speciaal voor Kerst had gekocht, gebruiken we nu om fruitsalade in op te dienen. Naast het dekken van de tafel, is het ook fijn om lekker te zitten, dus denk ook aan fijne kussens en lekkere plaids.

Lente, DIY, lente proof, Lente in je bol, lente interieur, wonen in de regio

Het seizoen is geopend

Wat mij betreft is alles gereed om lekker lang te tafelen. Het is nog even wachten op die echt warme zomeravonden, maar in de tussentijd kun je je opwarmen met een fijn plaid of bij een vuurtafel. En dus is het seizoen geopend voor nog heel veel tuinfeestjes. Op naar lange avonden met goede gesprekken in fijn gezelschap. Hopelijk organiseren jullie binnenkort ook zo’n moment en zit je lekker met dierbaren buiten aan de picknicktafel.