Je huis in kerstsfeer brengen

Hoe zorg je ervoor dat je je huis in kerstsfeer brengt, maar het wel leefbaar blijft? Geen taferelen waarbij niet alleen het interieur, maar ook de buitenzijde van het huis helemaal wordt omgetoverd. Stiekem is het natuurlijk geweldig wat je in al die kerstfilms voorbij ziet komen, maar praktisch is het natuurlijk niet. Ik zie mezelf in ieder geval nog niet op een ladder klimmen om duizenden kerstlampjes aan te brengen, een grote kerstster op het dak te vormen en een bewegende notenkraker in de voortuin te plaatsen.

Hoe pak je dan wel uit?

Ga voor iets subtiels en zorg voor mooie accessoires, die je vaker kunt gebruiken. Zo bouw je een eigen verzameling op. Net als een interieur, kan een feestcollectie ook groeien. Als je een mooie basis hebt, kun je hier elk jaar iets leuks en hips aan toevoegen. Tien jaar hetzelfde, is echt niet meer van deze tijd. Zo heb ik een aantal jaar geleden keramieken kersthuisjes gekocht, schafte ik vorig jaar mooie papieren kerststerren aan en voeg ik dit jaar houten kerstboompjes toe. Dat laatste is echt wel het must have kerstitem van 2021. Het leuke van zo’n eigen collectie, die elk jaar groeit, is dat je bij elk item kunt terugdenken aan het moment dat erbij hoort. Zo geef ik onze dochter elk jaar iets speciaals voor Kerst en heeft zij nu al een eigen minikerstboom vol herinneringen.

Niet genoeg ruimte voor een kerstboom?

Kerstbomen zijn in alle maten te koop. Van een traditionele Nordmanspar van ruim drie meter, tot een ruimtebesparende hippe ceder van dertig centimeter. En er zijn zelfs kerstbomen die aan het plafond kunnen hangen. Een boom past hier thuis echt niet. Vandaar dat ik een guirlande met verlichting over de trapleuning span en een kleine ceder plaats. Zo hebben we toch kerstgroen en de kerstsfeer in huis.

Denk ook eens aan het betekenen van je ramen. Met een krijtstift kun je tekeningen voor elke gelegenheid maken. Het is super eenvoudig en snel aan te passen. Kinderen vinden dit vaak geweldig om te doen. Afhankelijk van het talent, geef je het erkerraam of een raam wat meer aan de zijkant van je woning 😉 Als je net zoals ik, iets meer hulp nodig hebt, kun je op internet geweldige voorbeelden vinden die je kunt overtrekken. Uiteraard kun je ook voor ouderwetse spuitsneeuw en sjablonen kiezen.

Tafeldecoratie

Een mooi gedekte tafel maakt het helemaal af. Kies voor een tafelkleed, mix and match servies en gebruik bijpassend glaswerk. Als extra feestelijk detail maak ik vaak een kaartje met de naam van de tafelgast. Dit kun je eenvoudig stempelen of handletteren. Leg dit op een servet, met bijvoorbeeld een gedroogd takje gipskruid. De laatste sprankeling breng ik met lampjes aan. In deze donkere dagen geldt hoe meer licht hoe beter en lampjes op batterijen kun je eenvoudig op tafel plaatsen.

Voor mij zijn dit allemaal ingrediënten voor een fijn en sfeervol thuis. Fijne feestdagen en veel plezier met versieren!