Er zijn verschillende manieren om de waarborgsom van jouw droomhuis te betalen. Allereerst zou je ervoor kunnen kiezen om de bank of de hypotheekverstrekker garant te laten staan. Maar voor de slimme spaarders geldt dat zij dit bedrag, vaak 10% van de koopsom, zelf wel bij elkaar kunnen rapen. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee. Wat dit precies inhoudt lees je in dit artikel!

Hoe werkt betalen met eigen geld?

Je kunt de waarborgsom dus met je eigen cash betalen. Dit doe je door voor de afgesproken datum het gevraagde bedrag over te maken naar de notaris. Het gaat er dan vaak om dat het bedrag binnen twee weken na de ondertekening van het contract op zijn rekening staat. De notaris is een onafhankelijke partij en mag daardoor alle geldzaken met betrekking tot het overkopen van een huis regelen. Mocht de verkoop geheel volgens plan gaan, dan krijg je het volledige bedrag weer teruggestort. Is dit niet het geval, dan is het een compleet ander verhaal.

Wat als je afziet van de verkoop?

Wanneer je toch wil afzien van de koop en dat gebeurt binnen de regels van de ontbindende voorwaarden, dan heb je nog steeds geen probleem. Maar als je op het laatste moment afziet en dat kan niet meer volgens de opgestelde ontbindende voorwaarden, dan kun je fluiten naar je centen. Het geld wordt dan overgemaakt naar de verkoper, omdat hij hier nu de dupe van wordt.

Voordelen van betalen met eigen geld

Wanneer je eigen geld gebruikt voor de waarborgsom krijg je te maken met een aantal voordelen. Deze hebben we voor je op een rijtje gezet:

  • Je komt niet in aanraking met andere partijen en hoeft dus niet tot nog meer overeenkomsten te komen en deze te tekenen.
  • Bovenstaande zorgt er ook voor dat je tijd kunt besparen.
  • Andere partijen, zoals bij bankgarantie, vragen vaak om extra rente van ongeveer 1%. Mocht de koop toch niet doorgaan, dan ben je wanneer je eigen geld inzet niet ook nog deze kosten kwijt.
  • Als je toch al van plan was om spaargeld te gebruiken voor het kopen van een huis, dan zou je dat ook op deze manier in kunnen zetten. Je hebt het geld nuttig gebruikt en je krijgt het ook nog terug.