Heb je jouw droomhuis gevonden? Ben je helemaal in de wolken? Zie je jouw naamkaartje al naast de deur hangen? Dan wordt het tijd om te gaan bieden. Een bod uitbrengen in deze tijd is niet eenvoudig, de huizen worden in een razend tempo voor bakken met geld verkocht. Daarom kun je je maar beter goed voorbereiden zodat je op een strategische manier te werk kunt gaan. Om je daarbij te helpen hebben wij een stappenplan voor je klaar gezet. Van het openingsbod en het onderhandelen tot een voorlopig koopcontract, jij weet dadelijk precies hoe je het aanvliegt!

Stap 1: waar sta je?

Wanneer je wil gaan bieden is het belangrijk om een openingsbod te bepalen. Dit bod baseer je op de volgende punten:

  • De woningwaarde
  • Jouw eigen mogelijkheden
  • De situatie

Dit doe je om ervoor te zorgen dat je niet teveel betaalt en ganzenbord is misschien een leuk spel om met de makelaar te spelen, maar andere spelletjes speel je natuurlijk liever niet. Ga daarom altijd na wat de echte waarde van het huis is. Ook is het belangrijk dat je precies weet hoeveel je aan hypotheeklening kunt krijgen en hoeveel je zelf bereid bent maximaal bij te dragen. Wat kun je per maand missen? Daarnaast helpt het ook altijd wanneer je de situatie van de verkoper begrijpt zodat je weet hoe je kunt onderhandelen. Staat het huis bijvoorbeeld al lang te koop? Of zijn er veel geïnteresseerden?

Stap 2: opstellen van de voorwaarden

Een volgende belangrijke stap is het opstellen van de ontbindende voorwaarden van jouw bod. Dit zorgt ervoor dat je eventueel nog onder de koop uit zou kunnen komen, mocht jouw droomhuis toch net iets te hoog gegrepen zijn. Drie voorwaarden mag je hierin niet vergeten:

De eerste twee voorwaarden gaan over het rondkrijgen van de financiën en het krijgen van een lagere rente. De laatste, de bouwkundige keuring, gaat over de eventuele geborgen gebreken van de woning die tijdens de bezichtiging voor het oog niet zichtbaar waren. Op een onverwachts binnenzwembad, wanneer het regent, zit natuurlijk niemand te wachten.

Stap 3: Bod uitbrengen

Als je de eerste twee stappen hebt doorlopen is het tijd om daadwerkelijk jouw eerste bod uit te gaan brengen. Maar hoe doe je dit? Je zou per brief, mail of telefoon een bod uit kunnen brengen. Heb je nog postzegels liggen en kies je ervoor om te bieden doormiddel van een brief dan is het belangrijk het adres van het huis te benoemen, het bod, waarom je dit bedrag kiest en wat je ontbindende voorwaarden zijn. Er zijn genoeg voorbeeldbrieven online te vinden, maak hier dan ook gebruik van. Wil je een bod uitbrengen via de mail, dan werkt het eigenlijk hetzelfde. Biedt je telefonisch dan heb je het voordeel dat je direct de reactie van de verkoopmakelaar kunt peilen. Zorg er na de hand wel voor dat je jouw bod schriftelijk nog een keer vast laat leggen, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan.