Zoals je je huis verzekert tegen bijvoorbeeld brand of diefstal, kan je ook voorzorgsmaatregelen voor je hypotheek nemen. Nationale Hypotheek Garantie (NHG) helpt je als je door onvoorziene omstandigheden jouw hypotheek niet meer kunt betalen.

Hoe werkt NHG?

Een onvoorziene omstandigheid kan zijn dat je je baan kwijt raakt (en dat niet aan jezelf ligt) of arbeidsongeschikt raakt. Samen met jouw hypotheekverstrekker kijkt NHG naar de mogelijkheden om de hypotheek weer betaalbaar te maken, zodat je eventueel in je woning kan blijven wonen. Moet je je woning verkopen? Dan kan NHG je ook verder helpen door een betalingsregeling te treffen of zelfs de restschuld kwijt te schelden. Je kan NHG afsluiten bij de aankoop van een huis, een verbouwing of energiebesparende maatregelen. Bijkomend voordeel is dat je korting krijgt op de hypotheekrente. Dit scheelt weer in je maandlasten. Je betaalt eenmalig een fiscaal aftrekbaar bedrag en geniet gedurende de gehele looptijd van je hypotheek van de voordelen. Je sluit NHG af via een hypotheekverstrekker.

Voordelen NHG

Naast het voordelen biedt voor jou, biedt NHG ook garantie aan de bank. Bijvoorbeeld. Stel jij en je partner gaan uit elkaar. Het huis moet verkocht worden, maar je hebt het in een ‘slechte’ tijd verkocht. Dan kan het zijn dat je huis nu minder waard is dan waarvoor je het hebt gekocht. Je zit dan met een restschuld. Deze restschuld kan betaald worden middels een betalingsregeling of wordt door NHG afbetaald bij de hypotheekverstrekker. NHG is dan een mooi steuntje in de rug. En dat is precies wat NHG wil: verantwoorde woonfinanciering mogelijk maken. Hierdoor worden tevens processen verbeterd, hulp ingezet bij woningbehoud en een vangnet geboden.

Wat houdt NHG precies in en waarom bestaat deze vorm?

Nationale Hypotheek Garantie is dus duidelijk bedoeld als vangnet voor mensen in kwetsbare situaties. Daarmee realiseert NHG woningbehoud waar mogelijk en soms zelfs een financiële aantrekkelijke situatie vanwege lagere hypotheekrente. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen, wil je hiervoor in aanmerking komen. Meer informatie vind je op www.nhg.nl