Je hebt in dit artikel kunnen lezen over de verschillende soorten hypotheken en de mogelijke rentevaste periodes die je moet afsluiten voor het afbetalen van je hypotheek. Een bijzonder stukje over dat betalen van rente is variabele rente. Een rentevaste periode bepalen is gokken, maar variabele rente aangaan is Russische roulette: puur gokken en de inzet is hoog (gelukkig niet je leven). Kiezen voor vast of variabel is zeer afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Met variabele rente laat je de zekerheid namelijk compleet los. Als jij plotselinge verhogingen van de maandlasten kunt betalen en je hebt er ook geen stress van, dan is variabel zeker een optie. De rente verandert soms per maand en je kan er grote voordelen uit halen. Een zeker gegeven is dat de vaste rente op de lange termijn vaak duurder is dan een variabele. Het variëren van de rente heeft alles te maken met wat geld ‘waard’ is en eigenlijk alleen een voorspelling daarvan. 

Wat is variabele rente

Met variabele rente heb je namelijk geen zekerheid en velen willen er niet aan vanwege stress. Maar als jij plotselinge verhogingen van de maandlasten kunt betalen en je hebt oren naar minder geld kwijt zijn aan je hypotheek, dan is variabel zeker een optie. Waar die rente dan op gebaseerd is, is een heel ingewikkeld verhaal en ook niet belangrijk, want wat de rente gaat doen is heel lastig te voorspellen. Het variëren van de rente heeft alles te maken met wat geld ‘waard’ is en eigenlijk alleen een voorspelling daarvan. Omdat je op ons platform veel kunt lezen over rente vastzetten, vertellen je in dit artikel alles wat je wil weten over de mogelijkheid van je rente variabel betalen.

Hoe werkt variabele rente?

Je hypotheekrente variabel betalen is dus soms zelfs iedere maand een ander bedrag aftikken. De hoogte is afhankelijk van de actuele marktrente. Simpeler gezegd: stijgt de rente, dan ga je meer betalen. Daalt de rente, dan betaal je weer minder. Je weet van tevoren nooit hoeveel je gaat betalen. De voordelen zijn glashelder: het variabele rentetarief is meestal lager dan de vaste rente, omdat je betaalt voor zekerheid bij vaste rente. Een gokje nemen wordt dus beloond. Bij een lage rente heb je dus meteen ook een maand waarin je minder geld kwijt bent aan je hypotheek. Dat bedrag kan je zien als een mazzeltje. Je rente variabel betalen is heel vrijblijvend, want je hebt hiervoor niks getekend. Je kan dus elk moment alsnog overstappen op een rentevaste periode. Het enige wat je echt nodig hebt voor het variabel betalen van je rente is de interesse om de rente zelf actief in de gaten houden.

Als je maand na maand je een ongeluk betaalt, kan je daar natuurlijk niets meer met terugwerkende kracht aan doen. Het is heel vergelijkbaar met aandelen kopen als spaarpotje: de ene keer zijn die meer waard dan de andere. Soms verdien je er geld mee en op een ander moment raak je er geld aan kwijt. Het moment om te beslissen toch over te gaan op een rentevaste periode is natuurlijk heel persoonlijk. Het mooie van variabel is dat je het kan combineren met een rentevaste periode. Schakel een adviseur in om te weten te komen wat voor jouw situatie wijsheid is.