Zoals je waarschijnlijk weet wanneer je dit artikel opent, moet je een waarborgsom betalen als je een huis gaat kopen. Door dit te betalen weet de verkoper dat je niet alsnog afhaakt. Waarschijnlijk dacht de verkoper dat al omdat jij een gat in de lucht sprong toen je hoorde dat het huis van jou was, maar nu weten ze het zeker. Maar ineens zo’n som geld ophoesten is niet makkelijk, het bedraagt namelijk 10% van de verkoopprijs! Daarom zou je ook kunnen kiezen voor bankgarantie. Wat dit precies is en hoe dit precies werkt lees je in dit artikel!
Wat is bankgarantie?
De huizenprijzen blijven maar stijgen en daarom is het niet zo vreemd wanneer je het niet voor elkaar krijgt om ook nog eens 10% extra te betalen. Wordt dat inderdaad moeilijk? Dan kun je bankgarantie voor een particulier aanvragen. Dit houdt in dat de bank garant staat voor betaling van de afgesproken waarborgsom, wanneer jij als verkoper jouw verplichtingen om wat voor een reden dan ook niet nakomt. Dit bedrag wordt vervolgens door de bank omgezet in een lening die jij in termijnen terug kunt betalen. Een bankgarantie en hypotheek lijken dan ook erg veel op elkaar, alleen betaal je er andere kosten mee.
Bankgarantie en kosten
Het afsluiten van een bankgarantie heeft als voordeel dat je niet onmiddellijk een smak geld hoeft te betalen, maar het heeft als keerzijde dat je er uiteindelijk wel rente over zal moeten gaan betalen. Vaak rekent de bank ongeveer 1% rente. Dus als de bank garant staat voor ongeveer €25.000 euro, dan betaal je daar €250 rente over. Het termijn waarover je dit bedrag en de rente terug moet betalen wordt vastgesteld in de overeenkomst met de bank.
Hoe regel je bankgarantie?
Het regelen van een bankgarantie verloopt via de bank (what a surprise). Zij vertellen jou hun voorwaarden en als je het daar mee eens bent kun de overeenkomst ondertekenen. Houd er rekening mee dat je altijd servicekosten moet betalen, ook als de koop doorgaat en de bank de waarborgsom niet hoeft uit te keren.
Wat als de koop niet doorgaat?
Besluit je toch om de koop niet door te laten gaan en zijn de rechtsgeldige 3 dagen verstreken? Dan kan de verkoper de bank in garantie stellen. Dit betekent dat jij een schuld bij de bank hebt, zo groot als de waarborgsom en de daarbij behorende rente. Daarnaast is het ook goed om te weten dat bankgarantie niet aftrekbaar is, de kosten komen dus volledig bij jou te liggen.