Eenmaal, andermaal… verkocht? Zo simpel is het helaas niet om een huis te kopen. Er gaat veel aan vooraf en je moet met erg veel dingen rekening houden. Een bod uitbrengen gaat dan ook nooit op dezelfde manier. De ene verkoper is de andere niet en daar dien je de manier van bieden op aan te passen. Je kan het nog zo goed voor elkaar hebben, toch weer je nooit waar de koper mee akkoord gaat. Daarom lees je in dit artikel alles wat je wilt weten over de manieren waarop je een bod uit kunt brengen en wat daar wel niet allemaal bij komt kijken!

Biedingsvormen

Allereerst wil je natuurlijk weten welke biedingsvormen er precies zijn en waar je precies rekening mee moet houden:

  • De makkelijkste optie en de meest voorkomende manier houdt in dat je uitgaat van de vraagprijs en vervolgens een bod doet. Hierbij start je meestal onder de vraagprijs. Heb je veel geluk dan wordt het bod meteen geaccepteerd, maar anders zal je in onderhandelfase terecht komen. Dit proces duurt meestal een paar dagen.
  • Op plekken waar veel vraag is maar weinig aanbod, moet je vaak bij inschrijving jouw bod uitbrengen. Iedereen die geïnteresseerd is brengt voor een bepaalde datum en tijd een bod uit. Wat erg spannend is, want je weet natuurlijk niet tegen wie met wat voor een geschud je het opneemt.
  • Wanneer je er echt volledig van overtuigd bent dat het universum jou heeft uitgekozen om deze woning te kopen dan kun je ook gaan voor een killeroffer. Dit betekent dat je een bod doet boven de vraagprijs met erg aantrekkelijke voorwaarden, zodat de verkopende partij bijna geen nee meer kan zeggen.
  • Daarnaast kan het ook nog voorkomen dat je moet bieden vanaf een bepaalde prijs. Je moet dus met je bod hoger gaan zitten dan de vraagprijs wil je de woning kopen. Vaak kun je zo’n bod maar één keer uitbrengen. Dus zet vooral niet te hoog in, maar ook zeker niet te laag.

Hoeveel moet je bieden?

Nadat je uitgezocht en bepaalt hebt welke vorm van bieden het beste bij je past, kun je een bedrag vaststellen. Doe daarom goed onderzoek naar de woningwaarde, de concurrentie en hoelang de woning al te koop staat. Daarna bepaal je jouw onderhandelingsruimte en stel je jouw maximale prijs vast.

Hoe doe je een bod?

Dan wordt het tijd om na alle strategische overwegingen het bod te toen. Een bod doen zonder ontbindende voorwaarden is niet erg gewenst, dus neem deze naast het bedrag ook mee in het bod. Daarnaast dien je de datum van oplevering en een bouwtechnische keuring hier ook in op te nemen. Maar ook overname van een eventuele inboedel dien je mee te nemen in het bod. Wil je precies weten hoe zo’n bod er uit komt zien en hoe je dit moet aanpakken, zoek dan op bod uitbrengen voorbeeldbrief of bod uitbrengen voorbeeld, dan kun je nooit de fout ingaan.