Wellicht ben je al lange tijd op zoek naar een woning en heb je werkelijk alles uit de kast getrokken om, wanneer een woning je beviel, de verkoper voor je te winnen. Zonder resultaat, want er gebeurt van alles op de woningmarkt. Toch heb nu je wederom een prachtige woning gevonden en je bent niet van plan om dit huis ook aan je voorbij te laten gaan. Daarom ben je jezelf af gaan vragen: ‘hoeveel moet ik bieden op een woning?’. Gelukkig heb je niet te lang zitten dubben en heb je een bod uitgebracht. Waardoor je nu in de onderhandelfase je beste beentje voor moet zetten. Want hoe kom je nou met een denderend eindbod. Een bod waar de verkoper niet omheen kan en waar jij zelf ook gelukkig van wordt. Op een woning bieden; hier helpen we je graag bij!

Bieden op woning onder vraagprijs

Kun je op een woning bieden en met jouw eindbod onder de vraagprijs blijven? Dit hangt af van een aantal zaken. Zeker in deze gekke tijd, waarin het eigenlijk de normaalste zaak van de wereld is om flink over te bieden. Daarom is het allereerst belangrijk om de woonwaarde te achterhalen, zodat je ook meteen weet of de woonprijs reel is. Een aantal aspecten spelen hier een belangrijke rol in:

  • Staat de woning allang te koop?
  • Moet het huis snel verkocht worden?
  • Zijn er andere zaken die de kosten kunnen drukken, zoals een investering?

Ga als Sherlock Holmes op onderzoek uit zodat je een doordacht bod uit kunt brengen.

Bieden op de vraagprijs van de woning

Je kunt natuurlijk ook op de woning bieden door de vraagprijs van de verkoper aan te houden. Je kunt hier een klein beetje overheen gaan zodat de kans iets groter is dat je jouw droomhuis weet te bemachtigen. Ook heeft dit als voordeel dat je niet meer betaalt dan dat de woning daadwerkelijk waard is en je dus niet veel uit eigen zak hoeft te betalen.

Bieden op vanaf prijs woning

Naast dat je in veel gevallen jouw eindbod zelf kunt bepalen is het soms ook zo dat de verkoper een vanaf prijs bepaalt. Dit houdt in dat je vanaf een bepaald bedrag pas mag gaan bieden. De verkoper geeft zo op voorhand al aan wat hij er tenminste voor wil hebben. Dat betekent je niet voor verrassingen komt te staan.

Waar moet je rekening mee houden?

Op een woning bieden gaat niet alleen over het vinden van een overeenkomstig bedrag tussen de koper en verkoper, maar er komt nog zoveel meer bij kijken. Er zijn dan ook een aantal punten waar je rekening mee moet houden:

  • Maak je koopvoorwaarden aantrekkelijk door de verkoper tegemoet te komen in zijn wensen. Denk bijvoorbeeld aan de overdrachtsdata.
  • Schakel een aankoopmakelaar Een expert weet veel beter hoe je met een goed eindbod kunt komen en je zal ook serieuzer overkomen.
  • Wanneer de verkoper van een andere partij een tweede bod ontvangt wordt vaak verwacht dat je meteen met een eindbod kunt komen. Zodat hij weet met wie hij moet onderhandelen.