Als alleenstaande een hypotheek afsluiten gaat er net even iets anders aan toe dan samen een hypotheek afsluiten. Naast dat je niemand hebt om mee te discussiëren of overleggen, wat ook weer een hoop voordelen heeft, is er dus ook niemand om financieel op terug te vallen. Of het nu een bewuste keuze of noodgedwongen situatie is die zich voordoet, er zijn gelukkig mogelijkheden genoeg om dit in je eentje aan te pakken. Welke opties heb je? Waar moet je op letten bij je hypotheek en is het überhaupt haalbaar? In dit artikel nemen we je mee. Wil je weten waar je op moet letten wanneer je samen een hypotheek afsluit? Lees dan dit artikel.

Welke opties heb je?

Het klinkt als een hele uitdaging om als alleenstaande een huis te kopen. In alle eerlijkheid; het is ook gewoon een stuk moeilijker dan met z’n tweeën. Zeker als starter kan het ontzettend moeilijk zijn om in deze markt genoeg te kunnen lenen om een huis te kopen. The key to success in dit hele verhaal is je inkomen. Wanneer je inkomen voldoende is voor het kopen van het huis dat je op het oog hebt, kun je hiervoor een hypotheek krijgen. Maar welke opties heb ik nou? Plan een hypotheekgesprek in met een geldverstrekker om de mogelijkheden te bespreken. 

Waar moet je op letten?

De richtlijnen die gelden voor twee personen die een hypotheek aangaan, zijn niet anders dan voor iemand die dit alleen aangaat. De hoogte van de hypotheek mag nog steeds niet meer zijn dan 100% van de waarde van de woning. Hoeveel je kan lenen, is dus gebaseerd op de waarde van het huis en van jouw inkomen. Wat vooral belangrijk is, is dat je realistisch bent. Ga vooral het gesprek aan met een financieel expert die precies kan vertellen wat je kan lenen. Zo weet je ook of je voor dat appartement of het rijtjeshuis kan gaan.  

Is het haalbaar?

Het kan een bewuste keuze zijn; je bent bijvoorbeeld met z’n tweeën, maar je hebt de mogelijkheid om de hypotheek te baseren op één inkomen. Dat geeft heerlijk financiële vrijheid. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je er écht alleen voor staat. Dan wordt het een iets ander verhaal. Hoe dan ook, het verlossende woord: het is haalbaar. Zoals we hierboven beschreven is je inkomen het belangrijkst. Daar kan een hypotheekadviseur jou aan de hand in meenemen.