Je hebt besloten om samen een woning te kopen. Eén van de eerste dingen waar je over na moet denken: wil je een hypotheek die op één inkomen te dragen is? Of ga je liever voor een maximale hypotheek op basis van twee inkomens? Of toch de gouden middenweg?  

Samen een woning kopen

Als je er voor kiest om samen een hypotheek aan te gaan, gebaseerd op twee inkomens, levert je dit een hogere maximale hypotheek op. Dat biedt mogelijkheden want je kan vaak een behoorlijk bedrag lenen. Maar let op, een hogere lening betekent ook hogere maandlasten. Is dat wel iets wat je wilt? Het is sowieso aan te raden om samen te bespreken hoeveel je maandelijks uit wilt geven aan hypotheeklasten. Zo heb je ook direct inzichtelijk of je voldoende geld overhoudt voor je andere financiële plannen. 

Verzekering

Bij het samen aangaan van een hypotheek is het verstandig om je te verzekeren voor het wegvallen van het tweede inkomen. Dat kan bijvoorbeeld met een overlijdensrisicoverzekering of een woonlastenverzekering bij arbeidsongeschiktheid. Zo weet je zeker dat je je huis niet uit hoeft als je de lasten niet meer kunt dragen als bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid zich voordoet. 

Hoe vastleggen?

Het is niet verplicht voor de hypotheekaanvraag om een samenlevingsvorm vast te laten leggen. Toch is het wel zo verstandig om iets te regelen wanneer je ervoor kiest om samen een woning te kopen. Natuurlijk hoef je niet meteen te trouwen (mag natuurlijk wel), een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap kan ook. Meer informatie hierover? Lees dan dit artikel.