Naast gas en water is stroom de afgelopen tijd ook enorm in prijs gestegen. Dit komt doordat een groot gedeelte van onze elektriciteit opgewekt wordt in gascentrales. Daarom ben je vast benieuwd naar hoe je kunt besparen op elektriciteit. Gelukkig zijn er veel eenvoudige en handige manieren om vandaag al te besparen op stroom. Daarnaast zijn er ook een aantal manieren om nog meer stroom te besparen op de lange termijn. Deze tips kunnen we dan ook niet voor onszelf houden en we delen ze dan ook graag met je!

Feitjes op een rij

Voordat we naar de elektriciteit besparende tips gaan is het goed om van een aantal dingen op de hoogte te zijn:

  • Hoeveel stroom we verbruiken wordt aangegeven in kWh. Op ieder apparaat staat precies hoeveel watt hij verbruikt. Wil je dit omrekenen dan is het fijn om te weten dat 1000 watt, 1 kWh is.
  • De prijs van elektriciteit in 2022 was gemiddeld €0,80 per kWh, inclusief de belastingen en btw.
  • De prijs van elektriciteit in 2023 wordt bepaald door het prijsplafond voor energie. Dit is dan ook van invloed op de stroomprijs per 1 kWh, deze wordt namelijk verlaagd tot €0,40 per kWh.
  • Je betaalt in 2023 dus alleen het actuele leveringstarief per kWh en m³, voor stroom en gasverbruik boven het energieplafond.

5x tips om elektriciteit te besparen

Nu je dit weet kun je berekenen of de kosten kloppen en waar de kosten voor jou eventueel op uit zouden kunnen komen. Valt het tegen? Dan heb je vast erg veel aan deze eenvoudige stroom besparende tips:

  • Doe de was op een lagere temperatuur. Als je op een lage temperatuur wast, heb je minder stroom nodig en de was wordt nog steeds net zo schoon.
  • Koop een leuk droogrekje en hang de was op. Een droger verbruikt namelijk erg veel stroom en het is gewoon gratis om de was door de lucht te laten drogen.
  • Zet de vaatwasser op eco-stand en wacht met hem aanzetten. De eco-stand zit er niet voor niets op. Hij wast de vaat veel zuiniger en goedkoper. En zet de vaatwasser dus pas aan als hij helemaal vol zit, ook op deze manier verbruik je minder stroom.
  • Let op het stand-by verbruik van apparaten. Dit geldt voor zowel nieuwe als oude apparaten. Ze kunnen, stiekem, zonder dat je het doorhebt erg veel stroom verbruiken.
  • Vervang bijvoorbeeld gloei- of halogeenlampen voor ledverlichting. Deze lampen gaan niet alleen langer mee, maar ze verbruiken ook minder stroom!

Zelf stroom opwekken

Wanneer je begint met deze kleine aanpassingen om elektriciteit te besparen, zal je de gevolgen meteen al ondervinden. Maar er zijn ook andere manieren om op een duurzame manier stroom op te wekken en zeker op de lange termijn zullen deze maatregelen je op een positieve manier weten te verrassen. Je kunt namelijk zelf energie opwekken door bijvoorbeeld te kiezen voor zonnepanelen of windenergie die thuis wordt opgewekt. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de nutsbedrijven en regel je voor een groot gedeelte jouw eigen stroom. Maar ook het terugleveren van stroom is een groot voordeel. Dit betekent dat je de elektriciteit, die je zelf hebt opgewekt en overhoudt terug kunt geven aan het elektriciteitsnet. Maar dat is verder helemaal te regelen met de netbeheerder.