Iedereen maakt gebruik van nutsvoorzieningen. We horen je denken; “huh ik ook?”. Jazeker, want jij maakt ook gebruik van gas, elektriciteit en water. Wanneer jij je aansluit bij een van de nutsbedrijven krijg je toegang tot gas, elektriciteit en water en dat is wel zo praktisch. Wellicht heb je ooit gehoord van gas, water, licht, dit is eigenlijk precies hetzelfde. Maar wat zijn nutsvoorzieningen? Hoeveel gaat dit je per jaar kosten? Hoe vraag je nutsvoorzieningen aan? En hoe kun je op deze kosten besparen? We vertellen je erg graag meer over.
Wat zijn nutsvoorzieningen?
Nutsvoorzieningen zijn dus het gas, water en licht, allen worden door ieder huishouden erg veel gebruikt. Gas wordt bijvoorbeeld gebruikt om de verwarming te laten draaien op koude dagen. Water spreekt redelijk voor zich en zal je vooral gebruiken in de keuken of badkamer. Licht of elektriciteit staat voor stroom en alle elektrische apparaten zullen hier dus op draaien. Je hebt ze allemaal nodig om fijn te kunnen wonen en te kunnen genieten van jouw huis.
Wat kosten de nutsvoorzieningen?
De prijzen van nutsvoorzieningen variëren per aanbieder. Vaak is dit een grote aanbieder die zijn prijzen baseert op de concurrentie en de inkoopprijs van bijvoorbeeld gas. Gelukkig gelden voor deze aanbieders strenge regels die door de overheid gecontroleerd worden. Je sluit als het ware een abonnement bij hen af en betaalt iedere maand vooruit. Wanneer je minder hebt verbruikt dan waarvoor je hebt betaald, dan kun je dit geld aan eind van het jaar of het begin van het volgende jaar weer terug vragen.
Gas, water en licht kosten dus maandelijks al een bepaalt bedrag. Maar daar komen ook de kosten voor de aansluiting ook nog bij kijken:
- Aansluiting gas: De gasprijzen blijven stijgen en dat betekent dat ook de aansluiting een stuk duurder is geworden. De kosten hiervoor liggen rond de €4000, maar dat kan wanneer je dit leest alweer veranderd zijn.
- Aansluiting water: Naast de variabele kosten voor het verbruik van water zal de prijs van de aansluiting van water afhangen van het woningoppervlakte.
- Aansluiting stroom: Met het aansluiten van stroom kun je er vanuit gaan dat de prijs rond de €750 zal liggen.
Nutsvoorzieningen aanvragen
Wanneer je gas, water, licht hebt vergeleken en je een nutsbedrijf hebt gevonden dat jou aanspreekt is het tijd om de voorzieningen aan te gaan vragen. Vaak kun je dit vaak via de website doen, maar je zou er ook een afspraak voor in kunnen plannen. Houd er rekening mee dat ze een aantal gegevens van je nodig hebben:
- Adresgegevens en gegevens van de contactpersoon
- Wat je precies wil laten aansluiten
- Een plattegrond van het pand waarop staat aangegeven waar de meterkast zit
Hierna zal je te horen krijgen of je voorbereidende werkzaamheden uit zal moeten voeren en wat de leverancier gaat regelen. Vervolgens zal een monteur langskomen om alles volledig aan te sluiten.
Let op: het advies is om Nutsvoorzieningen aan te vragen zodra je jouw verhuisdatum weet. Of in ieder geval twee weken van te voren, zo kom je niet zonder gas, water en licht te zitten.
Aantal opmerkingen:
- Gas, water, licht afsluiten voor een huurwoning ziet er niet heel anders uit. De eigenaar kiest een leverancier en de huurder betaalt. Als huurder kun je ook gewoon het geld aan het einde van het jaar terugvragen.
- Het aansluiten van nutsvoorzieningen in nieuwbouw zal wat duurder zijn. Ze zijn hier vaak langer mee bezig, doordat hier meer aangelegd moet worden.
- Wil je geld op nutsvoorzieningen besparen, dan is het erg slim om een warmtepomp of zonnepanelen te installeren. Hiermee vang je twee vliegen in één klap, want het is ook een milieubewuste keuze.