Een woning kopen moet je zien als een grote en flinke investering. Het is niet niks en daarom is het nog belangrijker dat je de juiste keuze maakt. Het is niet alsof je kiest wat je op je boterham doet, aan een huis zit je uiteindelijk jarenlang aan vast. Maar hoe weet je dan of je de juiste keuze maakt? En waar moet je eigenlijk allemaal op letten als je besluit voor het ene te gaan en niet voor het andere? Een huis moet dan ook voelen als een lot uit de loterij, je moet volledig achter je keuze staan en daar happy mee zijn!

Het wensenlijstje

Natuurlijk kun je de beste keuzes maken door goed te kijken naar jouw wensenlijstje. Staat daar bijvoorbeeld op dat je het een vrijstaande woning moet zijn, dat je graag een achtertuin wil en dat het huis 4 kamers moet hebben? Dan weet je dat je niet gelukkig zal worden in een tussenwoning met alleen een voortuin. Natuurlijk zullen de woningen die jij bekijkt niet zo ver uiteen liggen, maar je snapt vast het idee. Je moet wel voor iets kiezen waarvan je weet dat het je uiteindelijk gelukkig zal maken!

Gevoel of ratio?

Keuzes maken met betrekking tot het kopen van een huis doe je het beste door keuzes naar je hoofd te luisteren. In vergelijking tot sommige andere situaties is je ratio in dit proces wat betrouwbaarder dan het gevoel. Je kan bijvoorbeeld helemaal in de wolken zijn van een bepaald huis, maar eigenlijk weet je wel dat de kosten te hoog liggen of dat je er enorm veel tijd in zal moeten investeren. Het meest verstandige is om het dan gewoon niet te doen. Dat is natuurlijk erg jammer, maar er zijn genoeg huizen op de markt en als het meant to be is, dan zal je een nog mooier huis tegenkomen, dat nog meer voldoet aan jouw verwachtingen.

Direct geluk

Mensen zijn nou eenmaal geneigd te kiezen voor hetgeen dat hen als eerste geluk biedt. Dit wordt ook wel direct geluk genoemd. Maar het slimst is het om zicht te houden op de lange termijn, daar heb je uiteindelijk het meeste baat bij. Wil je bijvoorbeeld over een niet al te lange tijd beginnen aan een gezin? Dan voldoet het huis misschien nu nog wel aan je wensen, maar ben je er over een aantal jaar uitgeroeid. Daarom is het misschien nu alvast slim om iets groter te gaan zoeken!