Je moet met allerlei verschillende dingen en zaken rekening houden als je opzoek bent naar een huis. In veel van onze andere artikelen kun je hier al uitgebreid en van alles over lezen. Maar we zetten graag de méést belangrijke dingen nog even voor je op een rijtje, zo weet je zeker dat je écht overal over na hebt gedacht en dat je er goed aan doet om te gaan voor het huis dat je op het oog hebt. Na het doorlopen van deze punten zal niets jou nog tegen kunnen houden om het huis te kopen!

Het budget

Het belangrijkste als je een huis gaat kopen is dat het past binnen het budget. Het budget gaat over hoeveel je maximaal uit wil geven aan een nieuwe woning. Dit kan het maximale zijn dat je mag lenen van de bank, maar ook wat minder. Het budget bepaal je door goed naar je eigen situatie te kijken. Ben je bijvoorbeeld van plan om van baan te gaan wisselen, dan is het mogelijk dat je een tijdje wat minder zal gaan verdienen en dus minder af kunt dragen aan een hypotheek. Maar het kan ook zijn dat het juist andersom is en dat je een goede promotie krijgt. Bepaal zelf hoeveel risico je loopt.

De bouwkundige inspectie

Daarnaast is het ook belangrijk om het huis, dat je wil kopen, binnenstebuiten te laten keren. Hiervoor zou je een bouwkundige inspectie kunnen laten doen. Deze keuring loopt werkelijk alles na en toont vervolgens aan wat het huis waard is, gelet op de bouw en de staat waarin de woning verkeert. Er wordt onder andere gekeken naar de volgende punten:

  • De staat van de kruipruimte, fundering en vloeren
  • De hoeveelheid vocht in huis
  • De toestand van het dak, pannen, goten en schoorstenen
  • Hoe het staat met de riolering, ventilatie en het leidingwerk
  • Een visuele beoordeling van apparaten als de cv-installatie en onderhoudsstaat van keukenapparatuur

Dus doe je een bouwkundige keuring dat weet je binnen no-time of er bijvoorbeeld dingen aan het rotten zijn door boktor of dat je nog investeringen moet doen aan een cv-ketel die niet goed meer werkt.

Huis kopen: nog wat tips

Het budget en de staat van het huis zijn vaak het belangrijkst, maar er zijn nog een paar andere dingen die je geregeld wil hebben voordat de koop rond is. We geven je dan ook nog graag een paar tips:

  • Kijk op de Kadastrale kaart om precies te weten tot waar het perceel van de woning loopt. Zo voorkom je een vervelende burenruzies, die je wel eens op tv ziet, over waar precies de schutting moet staan.
  • Laat geldzaken en het opstellen van aktes en contracten regelen door een onpartijdige partij, zoals een notaris.
  • Ook is het handig om alle nodige verzekeringen af te sluiten voordat de koop rond is. Ook zo voorkom je nog meer vervelende situaties.
  • Onderzoek ook voordat je het huis gaat kopen hoe het zit met gemeentelijke belastingen. Deze kunnen namelijk per gemeente erg verschillen.