1. Financiële middelen
Voordat je kunt beginnen met de zoektocht naar een woning, is het verstandig te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Bereken zelf of met behulp van een hypotheekadviseur hoeveel je kunt lenen en wat je maandelijkse lasten zullen zijn.
2. Geschikte koopwoning
Nu je weet wat je kunt lenen, weet je in welke prijsklasse je naar een huis kunt zoeken. Schakel hiervoor een aankoopmakelaar in of zoek zelf al dan niet online naar je droomwoning.
3. Woning bezichtigen
Als je een woning hebt gevonden die je aanspreekt, is het tijd voor de bezichtiging. Op die manier kom je erachter of de woning daadwerkelijk aan je wensen voldoet. Neem hier rustig de tijd voor en ga bij voorkeur niet alleen.
4. Woningwaarde bepalen
De woningwaarde is een uitgangspunt in het bepalen van de hoogte van je eventuele openingsbod en daarmee eveneens bepalend voor de hoogte van je hypotheek. Het is aan te raden je hierover te laten adviseren.

5. Bod uitbrengen
Dan is het spannendste moment aangebroken: een bod uitbrengen. Je kunt het voorstel schriftelijk, per mail, telefonisch of in sommige gevallen via de website van de verkopende makelaar overbrengen.
6. Koopakte ondertekenen
Nadat de beide partijen eruit zijn qua koopsom, kan de koopakte worden opgemaakt. Dit is het document waarin de verkoper en de koper de afspraken omtrent het kopen van de woning hebben vastgelegd.
7. Hypotheek afsluiten
Na het tekenen van de koopakte, is het tijd om de financiering in orde te maken. Dit betekent: een hypotheek afsluiten. Het is mogelijk om tot 100% van de waarde van je nieuwe woning te financieren met een hypotheek. De overige kosten financier je zelf.
8. Overdracht woning
Als de financiën geregeld zijn, de bedenktijd is verstreken en eventuele aanvullende ontbindende voorwaarden niet van toepassing zijn, is de koop definitief en kan de woningoverdracht plaatsvinden.
