1. De elektrische haard

Een elektrische haard is vooral geschikt als je op zoek bent naar een sfeer en genoeg hebt aan bijverwarming. Het is een haard waarvoor je geen rookkanaal nodig hebt, waardoor het past in ieder huis. Het enige wat nodig is, is een stopcontact. Daarnaast heb je elektrische haarden met en zonder verwarmingsmodules, waardoor je zelf kiest of je bijverwarming wil of niet. En als je wel een verwarmingmodule wil voor in de winter, maar ook van de haard wil genieten in de zomer: je kunt de verwarmingsmodule ook uitzetten.

  1. Een houthaard

Een houtkachel is volgens veel mensen een echte haard. Je hoort en ziet het vuur knisperen en je geniet van veel warmte. Het geeft dan ook een unieke, authentieke sfeer aan de ruimte. Daarnaast is het in de winter ook een mooie uitkomst om voor de warmte niet afhankelijk te zijn van gas of elektra. Je zult daarom ook flink besparen op je energierekening.

Een belangrijk punt bij een houthaard is dat je een rookkanaal moet hebben. Heb je die nog niet? Laat deze dan door een professional aanleggen en ga niet zelf knutselen.

  1. Een gashaard

De gashaard blijft, ondanks hoge energieprijzen, een populaire haard. Dit komt doordat een gashaard weinig onderhoud nodig heeft, maar wel warmte afgeeft. En daarnaast is de brandstof altijd op voorraad. Een gashaard is ook nog eens een stuk veiliger dan een houtkachel, doordat je niet met het vuur in contact komt.

Doordat nieuwbouw gasloos wordt gebouwd en veel huizen tegenwoordig gasloos worden gemaakt, is een gashaard in dat geval geen optie. Ook is er een rookkanaal nodig. Laat je dan ook goed informeren of dit de beste keuze voor jouw situatie is.