Spaarfondsen

Het belangrijkste voordeel van een FSBO, voor verkoop door eigenaar, is voor veel mensen het geld dat je er mee bespaart. Een onroerend goed verkoopcommissie wordt meestal berekend aan de hand van de verkoopprijs van het huis, hier wordt en percentage van genomen. Bijvoorbeeld, als een huis verkocht wordt voor €300.000 en de verkoopcommissie is 6%, zal de verkoper €18.000 betalen aan de makelaar. Deze commissie wordt verdeeld tussen de makelaar van de koper en de makelaar van de verkoper. Stel zij krijgen dus allebei 3% dan zal dat impliceren dat de verkoper in dit scenario

€9.000 zou kunnen besparen in verkoopcommissie. Bekijk de website voor meer informatie.

Meer controle

Verkopen zonder de hulp van een makelaar kan ook meer controle geven over het gehele verkoopproces. Je kunt bijvoorbeeld de controle houden over de noteringsprijs door te kijken naar recente verkoop vergelijkende cijfers online of je zou een taxateur in kunnen huren die je helpt met het bepalen van een reële marktwaarde van het huis. Daarnaast heb je ook meer zeggenschap over wanneer de bezichtigingen plaatsvinden en of dat je kiest voor een openhuis.

Persoonlijke privacy

De MLS is een samenwerkingsbeleid dat mandaten van de makelaar opstelt. Iedereen met toegang tot de MLS kan alles leren wat er te weten valt over jouw huis als dat in de database van MLS terecht komt. In sommige situaties kan de MLS erg handig zijn, het is een manier om aan zoveel mogelijk mensen te laten weten dat jouw huis te koopt staat. Maar werk je niet samen met een makelaar dan blijft deze informatie privé en kun jij op je gemak opzoek gaan naar een passende koper. Dat is bijvoorbeeld handig als je op zoek bent naar een specifieke doelgroep of investeerders.