Welke overwegingen moet ik maken?

Een tuinhuisje is heel handig wanneer je merkt dat de garage of andere ruimte in je huis te vol raakt met spullen die beter in een tuinhuisje passen. Denk hierbij aan een grasmaaier, fietsen en ander gereedschap dat je niet dagelijks nodig hebt. Het is dan allereerst belangrijk dat je bedenkt hoe groot het tuinhuisje mag en kan zijn. Je wil natuurlijk niet dat jouw achtertuin volledig wordt overgenomen door dit tuinhuisje. Het mag dus niet te groot zijn. Maar het moet ook weer niet zo klein zijn dat je niet alles erin kwijt kan dat je kwijt wil. Zorg ervoor dat je de juiste opmetingen maakt zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je het bouwpakket van het huisje krijgt. Deze ruimte kan je bijvoorbeeld afzetten met piketpaaltjes, zodat je goed kan visualiseren hoeveel en welke ruimte het tuinhuisje in beslag zal nemen.

De tweede vraag is of je het huisje zelf gaat bouwen met een bouwkit, of dat je een kant-en-klaar huisje langs laat brengen waarna het kan worden geplaatst. Bij allebei de opties moet je in elk geval goed op de fundering letten. Deze kan je het beste van betonpoer laten maken. Dit zijn zware betonnen poeren die ervoor zorgen dat jouw huisje zelfs met de ergste weersomstandigheden alsnog overeind blijft staan.

Tot slot moet je er natuurlijk over nadenken welk hout je gaat gebruiken. Een hardhout kan als gauw wat dikker zijn en dat is eigenlijk wat je het liefst wil hebben. Hoe dikker de muur van het schuurtje, hoe beter deze bestemd is tegen weersomstandigheden. En dat is uiteindelijk weer goed voor de duurzaamheid. Zo kan je namelijk zo lang mogelijk genieten van het huisje.

Hoe onderhoud ik mijn tuinhuisje?

Wanneer je het huisje aan het bouwen bent, is er nog een ding dat je moet realiseren: het dak. Je kan hier kiezen voor verschillende stijlen. Als je wat moderner wil zijn, dan kan je kiezen voor een plat dak. Hierop moet je dan wel een epdm rubberfolie plaatsen zodat het dak waterdicht is. Je wil niet hebben dat al je spullen nat worden natuurlijk. Als je wat klassieker wil gaan, dan kan je ook voor een puntdak kiezen. Daarbij glijdt als het goed is vanzelf het water naar beneden.

Het hout dat je voor het tuinhuisje gebruikt moet je goed inlakken. Zo zorg je dat het hout niet wordt aangevreten door insecten. Daarnaast kan het water dan niet in het hout zakken wat er op den duur voor zorgt dat het gaat rotten. In plaats daarvan blijft het een langere tijd goed en kan je zo optimaal genieten van jouw prachtige tuinhuisje.