Wat is laminaat precies?

Laminaat zijn eigenlijk simpel gezegd planken die je met een bepaald systeem in elkaar klikt. Dat doe je door de planken in elkaar te schuiven. Het liefst zorg je er daarbij voor dat je elke keer één lijn legt. Aan het einde van elke lijn zaag je het stuk af. Dat overige deel gebruik je om de tweede lijn met te starten. Dit systeem gebruik je zodat de vloer er iets dynamischer uitziet, en zodat je niet simpelweg rechte planken naast elkaar hebt liggen. Wanneer je het laminaat plaatst moet je altijd zorgen dat er wat ruimte tussen de muur en de planken blijft. Het kan namelijk zijn dat het laminaat door warmte een beetje uitzet. In dat geval moet het daar wel de ruimte toe hebben. Anders kan het patroon opbreken. Laminaat is gelukkig heel gemakkelijk om zelf te leggen.

Uit wat voor soorten laminaat kan ik kiezen?

Wanneer je hebt besloten om voor laminaat te gaan, betekent dat niet gelijk dat je gelimiteerd bent aan maar een soort legsysteem. Het systeem dat eerder wordt uitgelegd is de klassieke manier van laminaat leggen. Dit is met vaak grote planken. Je kan hierbij ook voor een XL formaat laminaat gaan. Dit laminaat extra breed of ook wel landhuis laminaat, heeft extra brede planken van meer dan 32 centimeter. Het geeft vaak een wat ruimtelijker effect en is zeer geschikt voor een grote ruimte.

Je kan in plaats van brede rechte planken ook voor visgraat vloer laminaat gaan. Dat zijn kleinere plankjes die aan de bovenkant schuin op elkaar worden geplaatst. Wanneer dit patroon vaak genoeg wordt herhaald, krijg je al gauw het motief van een visgraat. Dit was vroeger een patroon dat zeer vaak werd gebruikt in deftige villa’s of landhuizen. Maar tegenwoordig kan je dit ook in hele normale huizen vinden.

Laminaat, wonen in de regio

Wat voor soort materiaal wordt voor laminaat gebruikt?

Een van de redenen dat onder andere een visgraat vloer vaker te vinden is in gezinswoningen, is doordat je het nu ook kan leggen met materialen die niet zo duur zijn als kleine houten plankjes. Een goed voorbeeld hiervan is pvc. Dit is een kunststof die in een stroken haar visgraat vloer kan leveren. Je hoeft dus bij dit soort laminaat niet tegengehouden te worden door kosten of gelimiteerd te zijn door het idee van lange planken. Er zijn een hoop mogelijkheden om alsnog de vloer van jouw dromen te krijgen.