Afsluiten van een hypotheek
Zoals eerder benoemd denk je misschien eerder aan het afsluiten van een hypotheek om zo je tweede huis te financieren. Dat komt waarschijnlijk door verschillende redenen; allereerst is de rente van een hypotheek lager dan die van een lening. Daarnaast is de hypotheekrente, onder bepaalde voorwaarden, aftrekbaar. Maar ook de overwaarde van de woning is de benutten door bijvoorbeeld een krediethypotheek en je hebt de mogelijkheid extra te lenen voor energiebesparende maatregelen.
Toch heeft het afsluiten van een tweede hypotheek ook nadelen. Zo is het slim om rekening te houden met eventuele afsluitkosten en moet je rekening houden met de inkomenseisen die een grote rol spelen bij het afsluiten van een tweede hypotheek. Kortom, wat past bij jou?
Financieren doormiddel van een lening
Een andere manier om je tweede woning te financieren is het afsluiten van een lening. Dit is vaak eenvoudiger te realiseren dan het afsluiten van een hypotheek en ook een lening heeft zo zijn voordelen. Een voorbeeld van zo’n voordeel is dat je kunt kiezen voor een minder lange termijn om terug te betalen. Hierdoor zit je minder lang aan kosten geboden, waardoor de kans groot is dat je uiteindelijk goedkoper uit bent. Daarnaast zijn de voorwaarden die gesteld worden aan een lening anders dan voor een hypotheek, ook hier kun je dus je voordeel uit halen.
Houdt er wel rekening mee dat het afsluiten van een lening ook risico’s met zich meebrengt. Doordat je bijvoorbeeld een minder lange termijn hebt om terug te betalen dan bij een hypotheek moet je uit kunnen gaan van je eigen middelen. Heb je deze niet op orde of ben je bang dat er in de nabije toekomst wat zal gebeuren met deze middelen of je inkomen, dan is een hypotheek misschien toch een betere keuze.
Van droom naar werkelijkheid
Het kopen van een tweede huis hoeft dus geen droom te blijven. Door je goed te laten informeren en uit te zoeken welke vorm van financiering bij jouw situatie past, kan dat heerlijke vakantiehuis zomaar van jou worden. Wie wil dat nu niet?