Glas in lood

Glas in lood is helemaal terug van weggeweest. Nog niet zo heel lang geleden werden unieke glas in lood raampjes fanatiek verwijderd voor een moderne uitstraling. Je wil tenslotte niet in een kerk wonen! Tegenwoorden zien echter steeds meer mensen de schoonheid van glas in lood weer in. Een kleine strook boven je deur of naast een raam kan al enorm veel karakter geven. Glas in lood is altijd handwerk en geeft daarom een authentiek gevoel. Daarnaast kan het de ruimte achter het glas enorm verrijken, dankzij het effect op het zonlicht. Op een zonnige middag kan je kamer alle tinten van de regenboog kleuren wat bijzonder veel sfeer geeft.

Een granito vloer

Wat eigenlijk niet mag ontbreken in een karakteristiek huis, is een granito vloer. Een granito vloer werd van origine vooral toegepast in de hal van een jaren dertig woning. Je spreekt van granito als de vloer bestaat uit natuursteen stukjes (voornamelijk marmer) die in de cement of klei zijn gedrukt. Omdat het dus niet één geheel is zie je vaak dat originele granito vloeren zijn beschadigd. Laat dit geen reden zijn om de vloer te verwijderen. In veel gevallen kun je prima een granito vloer herstellen zodat hij er weer origineel uitziet. Een dergelijke reparatie is dus absoluut de moeite waard. Een authentieke vloer met verschillende kleuren natuursteen maakt je aankomsthal in één klap weer sfeervol.

Dikke deuren

Een deur is natuurlijk vooral iets praktisch. Het sluit je huis af en meer niet. Toch kan de kwaliteit van de deur enorm bepalend zijn voor de look en feel van je huis. Een dunne, gladde deur voelt kil en onpersoonlijk. Het geeft direct een soort kantoorgevoel aan je woning. Liever kies je voor een mooie dikke deur, verrijkt met verschillende verdikte elementen. Dit geeft vele malen meer karakter aan je huis. Het is daarnaast ook het eerste wat jijzelf en gasten zien als ze (letterlijk) voor de deur staan.

Een rieten dak

Een rieten dak is misschien wel het ultieme karakter element voor veel mensen. Iedereen associeert een rieten dak direct met luxe. Dat is ook niet zo vreemd. Het riet geeft een prachtig dik en organisch gevoel aan je dak. Dit is veel warmer en natuurlijker dan een dak vol met eenvoudige pannen. Een rieten dak is niet goedkoop, maar absoluut het overwegen waard. Zowel een oude boerderij als een modern nieuwbouwhuis krijgt karakter met een dak van riet.

Hoge plinten

Het lijkt een klein detail, maar het kan een enorm verschil maken: hoge plinten. Een plint vormt de overgang tussen de vloer en muur. Zonder plint is dit een harde, ongezellige hoek. Door hier een plint tegenaan te plaatsen versmelten de vloer en muur als het ware met elkaar. Hierbij geldt: hoe hoger en dikker de plint, hoe luxer de uitstraling. Trek dus snel alle goedkope plakplintjes van de muur en maak een mooie hoge plint van MDF. Het is even een klusje, maar absoluut de moeite waard.

Hoewel bovenstaande elementen al een groot verschil kunnen maken, is het natuurlijk nog maar een begin. Er zijn nog tal van andere zaken die een woning karakter kunnen geven. Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bezoek dan eens Debouwpauw. Hier worden regelmatig praktische tips beschreven met betrekking tot het verder verrijken van je woonhuis.