Veel maatregelen die je kunt nemen met betrekking tot duurzaamheid zijn vrijblijvend. Denk aan zonnepanelen of betere isolatie van jouw huis. Je kiest er dan voor om zelf duurzaam bezig te zijn en jouw eigen energiekosten naar beneden te drukken. Toch wil de overheid dat er meer gebeurd omtrent duurzaamheid en daarom willen ze milieubesparing afdwingen. Dit doen ze doormiddel van een wet die eisen stelt aan nieuwbouw: de BENG.

Wat is BENG?

De BENG staat voor bijna energieneutraal en is een nieuwe richtlijn om de energieprestaties van woningen in kaart te brengen. Deze regeling is vanaf 1 januari 2021 ingegaan en moet ervoor zorgen dat meer en meer woningen bijna-energieneutraal zijn. Dit is een gevolg van het Europese energie akkoord dat in 2013 werd opgesteld. De BENG eisen zullen dan ook gelden in alle landen die lid zijn van de Europese Unie.

Wat zijn de BENG indicatoren?

De BENG eisen zijn drie indicatoren die duidelijkheid moeten bieden over de BENG. Dus ben je opzoek naar een nieuwbouw huis dan zal het aan de volgende eisen moeten voldoen:

  • Maximale energiebehoefte:

De eerste eis met betrekking tot de BENG gaat over de hoeveelheid energie die nodig is om jouw huis te verwarmen of te koelen. Dit wordt uitgedrukt in kWh per vierkante meter. Jouw woning zou niet meer dan 25 kWh per jaar mogen bedragen. Om dit voor elkaar te krijgen zal bijvoorbeeld goed nagedacht moeten worden over de isolatie en de luchtdichtheid.

  • Maximaal primair energieverbruik:

Deze BENG norm gaat over hoeveel energie nodig is om de energiebehoefte van het gebouw te vervullen. Dit gaat onder andere over de verwarming, de koeling, de luchtbevochtiging, verlichting en warm water. Dit valt binnen de eerder genoemde 25 kWh per jaar. Je mag van deze meting wel opgewekte energie aftrekken, dus zonnepanelen zouden een erg goede optie zijn!

  • Minimaal aandeel hernieuwbare energie:

De laatste eis verwacht dat jouw woning voor minstens 50% gebruik maakt van alternatieven op het gebied van energie. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen of windenergie.

Hoe wordt BENG berekend?

De BENG berekening wordt dus bepaalt door de hoeveelheid kwH per vierkante meter per jaar. Deze berekening gebeurt op basis van de gebouweigenschappen van jouw woning, maar ook door te kijken naar de installaties in het huis en het standaard gebruikersgedrag. Zodra jouw droomhuis opgeleverd wordt moet aangetoond kunnen worden dat het voldoet aan de BENG.

Wat betekent BENG?

Voordat gebruik gemaakt werd van de BENG normen werd de EPC gebruikt. Door de redelijk nieuwe regeling hoopt de overheid beter te kunnen meten en de nadruk te verschuiven naar het beperken van energiebehoeften. Er komt dus tijdens het ontwerpen en ontwikkelen van gebouwen al meer aandacht te liggen op een lagere energiebehoeften en de omschakeling naar hernieuwbare energie. Zo wordt het voor jou als koper van een nieuwbouwwoning makkelijker en leuker om iets te doen met duurzaamheid!