Wanneer je op huizenjacht bent, heb je vast wel in gedachten hoe groot je wil gaan wonen: ga je voor een tussenwoning, twee-onder-een-kapwoning of een vrijstaande woning? Natuurlijk kan je ook daarvan afwijken, als je bijvoorbeeld droomt van het kopen van een woonboot of een bungalow. Linksom of rechtsom, het aantal vierkante meters maakt meteen inzichtelijk hoe groot jouw nieuwe woning zal zijn. In dit artikel lees je hoe het aantal vierkante meters wordt berekend, wat het verschil is tussen woonoppervlakte en perceeloppervlakte en vooral waar je rekening mee moet houden als je gaat zoeken op deze twee specifieke kenmerken.
Hoe wordt het aantal vierkante meters berekend?
Allereerst zal je zien dat een woning altijd verkocht wordt met een vermelding van het aantal vierkante meters. Eigenlijk altijd zijn die gegevens opgesplitst in twee getallen: de woonoppervlakte, oftewel hoeveel woning je hebt, en de perceeloppervlakte, een totaalgetal. Het perceel is dus de woning inclusief de grond eromheen. Uiteraard zegt de woonoppervlakte hoe groot je woont, alle verdiepingen bij elkaar opgeteld. De NVM, ook wel de Nederlandse Vereniging van Makelaars, heeft vastgesteld hoe een woonoppervlakte moet worden berekend, zodat elke makelaar dat op dezelfde manier doet.
Beleving woonoppervlakte
De woonoppervlakte van een woning wordt van binnenuit gemeten. Alle ruimtes met een duidelijke woonfunctie worden hierin meegenomen. Van muur tot muur meet een makelaar de centimeters. Bergruimte bijvoorbeeld is een ruimte die hierin niet wordt meegenomen, omdat ze geen woonfunctie heeft. Het is net als een vliering geen ruimte waar je loopt, zit of eet. Bedenk wel dat de beleving heel verschillend kan zijn per huis als je het hebt over woonoppervlakte. Als namelijk de vierkante meters verdeeld worden over veel afzonderlijke kamers, dan is de beleving een stuk krapper dan een woning die juist een open plattegrond heeft.
Groot of klein perceel
Het stuk grond onder de woning is de perceeloppervlakte. Nederland heeft een overheidsinstelling genaamd het kadaster, dat een openbaar register bijhoudt van onroerende zaken en de daarop geldende rechten. In makkelijk Nederlands: het kadaster kan jou vertellen hoe groot de grond is rondom de woning die je zou willen kopen en dus ook waar de erfgrenzen liggen. Handig als je bonje met de buren wil voorkomen. Side note: bij appartementen is geen sprake van perceeloppervlakte, omdat je namelijk als eigenaar alleen het appartement bezit en niet de grond onder het complex.
Beleving perceel
Waar je goed naar moet kijken als je een woning koopt, is hoe het perceel gevormd is. Een perceel met vreemde lijnen, afwijkend van een rechthoek, kan problemen opleveren met bijvoorbeeld plek voor je huis creëren voor een oprit. De ligging van de woning op het perceel kan ook bepalen of je meer tuin voor of achter het huis hebt en of de ligging ten opzichte van de zon ideaal is. Een serre als winterkamer is nutteloos als de zon er na 13:00 uur niet meer op staat bijvoorbeeld.