De term duurzaamheid vliegt je om de oren. Waarschijnlijk ook wanneer je op zoek bent naar een woning of wanneer je die een gekocht hebt. Of je nu een geitenwollen sok type bent of niet, het verduurzamen van je woning is voor iedereen interessant. Het heeft vele voordelen. Naast dat het bijdraagt aan het klimaat, verlaagt het ook je energierekening en kan het je huis meer waard maken. Wat is verduurzamen nou eigenlijk, wat zijn de opties en kun je dit meefinancieren in je hypotheek? Wij geven je de antwoorden. 

duurzaam wonen, duurzaamheid, wonen in de regio

Wat is verduurzamen?

Duurzaamheid kent vele vormen. Zo kan gaan over dat een product voor een lange tijd meegaat of dat het geproduceerd is zonder schade aan te brengen aan mens en milieu. Duurzaam wonen is weer een ander verhaal. Dit wil eigenlijk zeggen dat je je huis van energie voorziet dat niet van fossiele brandstoffen afkomstig is. Dus van onuitputbare bronnen zoals de zon en de wind. De laatste jaren heeft er een grote verschuiving plaatsgevonden rondom duurzaam wonen. Zo zijn huizen tegenwoordig goed geïsoleerd zodat de warmte binnen blijft en kun je geen straat doorrijden zonder zonnepanelen op de daken.  

Wat zijn de opties?

Het verduurzamen van je woning is gemakkelijker dan je denkt en maakt je huis toekomstbestendig. Er zijn talloze opties in energiebesparende voorzieningen. Wij zetten er en aantal voor je op een rijtje: 

Meefinancieren in je hypotheek

Kan ik energiebesparende voorzieningen meefinancieren in mijn hypotheek? Jazeker! Je kunt energiebesparende maatregelen meefinancieren in je hypotheek. Normaal gesproken kun je voor maximaal 100% van de marktwaarde van je woning een hypotheek krijgen. Voor het verduurzamen van je woning mag je hier 6% bij lenen, maar hoe werkt dit precies?  

Stel jouw woning heeft een marktwaarde van €300.000,-. Dan mag je een hypotheek van €318.000 afsluiten, mits je je woning gaat verduurzamen. Dit extra bedrag wordt in een bouwdepot gestort. Je geeft van tevoren aan wat de plannen zijn. Zodra je de kosten hebt gemaakt, die je daarvoor nota’s in en wordt het uitbetaald. Zo heeft de geldverstrekker zekerheid dat dit bedrag ook daadwerkelijk besteed wordt waar het voor bedoeld is.  

Dus kom maar op met die zonnepanelen!