Wanneer je een huis hebt gekocht voor een mooie prijs, maar hij toch nog niet helemaal aan jouw wensen voldoet is de kans groot dat er een grote verbouwing voor de deur staat. Een nieuwe keuken, een aanbouw en misschien ook wel een nieuwe badkamer, jouw hoofd stroomt over met ideeën. Om jouw droomwoning te realiseren kun je een bouwdepot aanvragen. Wat dit precies is en wat het allemaal inhoudt lees je in dit artikel.

Wat is een bouwdepot?

Koop je een nieuwbouwwoning of een woning die je een complete metamorfose wil geven dan kan je een bouwdepot aanvragen. Dit is een deel van jouw hypotheekbedrag dat je gebruikt voor de bouw of verbouwing van de woning. Het is een soort potje speciaal gereserveerd voor dit project. Je betaalt hiervan de facturen voor de werkzaamheden en materialen.

Hoe werkt een bouwdepot?

Het bedrag dat opgenomen wordt in het bouwdepot hangt af van twee factoren; de werkzaamheden die je wil laten uitvoeren en de waarde van je woning. De geldverstrekker zal dit bedrag, wanneer de hypotheek gaat lopen, op een geblokkeerde rekening storten. Tijdens de bouw declareer je de bouwfacturen bij de geldverstrekker.

Een bouwdepot aanvragen bij nieuwbouw

Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt werkt het net even allemaal anders. Je betaalt namelijk direct de kosten voor de grond en eventuele bouwkosten die al zijn gemaakt. Daarnaast ontvang je van de aannemer een schema met verwachte kosten. De hypotheekverstrekker betaalt dan in termijnen de aannemer, met het  geld uit het depot. Mocht je daarnaast zelf nog kosten maken die niet via jouw aannemer lopen dan kun je dit ook declareren bij de verstrekker.

Wat zijn de regels voor een bouwdepot?

Aan het bouwdepot zitten verschillende regels verbonden om ervoor te zorgen dat het proces zo soepel mogelijk verloopt en jij niet voor verrassingen komt te staan. Hier komen ze!

  • Dit klinkt vast logisch, maar toch nog een keer voor de zekerheid: je mag alleen kosten declareren die nodig zijn voor de bouw en verbouwing.
  • Spullen die je kunt meenemen als je verhuist mag je niet declareren. Dus meubels, gordijnen en gereedschap mag je niet betalen van het depot.
  • Als je zelf gaat bouwen zonder aannemer mag je ook een bouwdepot aanvragen en hier gebruik van maken.
  • Bewaar altijd alle bonnetjes en rekeningen! De hypotheekverstrekker en de belastingdienst kunnen hier om vragen wanneer ze kosten willen controleren.
  • Wanneer je kiest voor nieuwbouw mag je twee jaar gebruik maken van de depot. Bij een verbouwing is dit anderhalf jaar.
  • Een bouwdepot bij een hypotheek is verplicht als de taxateur rekening heeft gehouden met een verbouwing om de marktwaarde van de woning te bepalen.
  • Kan je in het bouwdepot eigen geld stoppen? Helaas niet. Wil je wel eigen geld investeren? Betaal hier dan de eerste rekeningen mee en ga dan over op het bouwdepot.

Bouwdepot berekenen

Het werd net al even benoemd, maar de hoeveelheid die je kunt lenen voor je bouwdepot en hypotheek hangt af van een aantal verschillende dingen:

  • De woningwaarde. De bank kijkt dan naar de waarde die het huis heeft na de verbouwing. De hypotheek en het bouwdepot mogen samen niet hoger zijn dan 100% van de waarde.
  • De energiebesparende maatregelen. Ben je heel milieubewust bezig en kies je voor zonnepanalen dan mogen het bouwdepot en de hypotheek samen 106% van de woningwaarde zijn.
  • Jouw financiële situatie. Krijgt de 100 of 106% alleen als het bedrag verantwoord is bij jouw inkomsten en lasten.
  • Heb je een hypotheek met NHG, dan mag de maximale hypotheek nooit hoger zijn dan de NHG grens.

Wanneer stopt het bouwdepot?

Als jouw huis helemaal naar wens is en je alles hebt gedaan wat je moest of wilde doen, is het tijd het bouwdepot te sluiten. In sommige gevallen kun je hem ook eerder sluiten. Bijvoorbeeld als de bouw niet klaar is voor de looptijd van het depot en je het niet tijdig hebt verlengt of als je je niet aan de voorwaarden hebt gehouden.

Wat als je geld over hebt in het bouwdepot?

Wat er gebeurt met het geld dat je nog over hebt in het bouwdepot hangt af van de hypotheekverstrekker. Kleine bedragen kunnen soms naar je overgemaakt worden. En dat zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken om die leuke woonaccessoires te kopen voor de finishing touch. Grote bedragen worden vaak gebruikt als aflossing van de hypotheek. Dus ook dit levert voordelen op!