Het is overal in de media al aangekondigd: de energieprijzen zullen extreem gaan stijgen! Gas wordt ongekend duur, vanwege de coronacrisis, maar ook vanwege koudere winters en minder opbrengst van groene energiewinning juist door de tegenvallende zomer. Als je hiervan niet de dupe wil worden, is het heel slim om een duurzaam huis te kopen met een groen energielabel of te investeren in je (toekomstige) woning op het gebied van duurzaamheid. In dit artikel lees je hoe je inzicht krijgt in het energielabel van een woning en ook hoe je een woning energiezuiniger kunt maken.
Energielabel geeft inzicht
Alle woningen kunnen worden voorzien van een energielabel en bij de verkoop van een woning is het zelfs verplicht voor de verkopende partij om er één aan te vragen. Een energielabel geeft direct inzicht in het energieverbruik van een woning. Het label gaat van A tot en met G, waarbij A staat voor ‘zeer zuinig’ en G voor ‘zeer hoog energieverbruik’. Nu kan je denken dat het voor jou niet interessant genoeg is om mee te doen met ‘de groene hype’, maar een huis dat veel energie verbruikt kost je veel geld, elke maand. Het gaat om geld dat niet nodig is om uit te geven, want soms kan je middels minimale investeringen toch maandelijks veel geld besparen. Sterker nog, vaak heb je binnen een aantal jaren de investering terugverdiend, waardoor je echt gaat besparen. We hebben het dan over investeringen in energiebesparing of -opwekking die je op of in je huis kan toepassen. Hieronder zetten we een paar interessante opties voor je op een rijtje.
Isoleren
Je huis goed isoleren klinkt ontzettend suf, maar je zal zien dat het veel gaat opleveren; zowel voor het comfort als voor je portemonnee! Een goed geïsoleerd, duurzaam huis is geïsoleerd van top tot teen: dakisolatie, wandisolatie, vloerisolatie en zelfs raamisolatie. Zeker als je een huis toch gaat (ver)bouwen, is het heel slim om deze energiebesparende maatregelen mee te nemen in het bouwplan. Als je voldoet aan minstens drie manieren van isoleren, is het niet moeilijk om een subsidie hiervoor aan te vragen.
Zonnepanelen of -collectoren
Een populaire keuze als het gaat om het verduurzamen van een woning is de aanschaf van zonnepanelen. Er zijn ontzettend veel bedrijven die je hiervoor kan benaderen en zij zijn ook helemaal thuis in het aanvragen van subsidies hiervoor. Een minder bekende optie is het plaatsen van zonnecollectoren. Best jammer, want het is financieel gezien niet zo’n grote investering als zonnepanelen, maar het levert toch wel heel veel energie op. Collectoren wekken geen stroom op, maar genereren wel warmte doordat ze water verwarmen op het dak. Zo ben je ook al een stap dichter bij een duurzaam huis.
Zonneboiler, warmtepomp of WTW?
Heb je weleens de begrippen zonneboiler, warmtepomp of WTW horen vallen, maar heb je geen idee waar het dan over gaat? Kwestie van de klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt, dus. Kortgezegd verwarmt een zonneboiler kleine hoeveelheden water, zodat je niet meteen de gaskraan volledig open hoeft te gooien. Een kleine aanpassing dus. Een warmtepomp is een zeer grote financiële investering, maar kan wel een complete vervanger van gas zijn voor jouw woning. WTW als laatste heeft meer te maken met het recyclen van warmte van douchewater of vuile lucht die naar buiten wordt afgevoerd. Als je hier meer over wil weten, verwijzen wij je graag naar de verdiepende artikelen op ons platform.
Elektrisch rijden
Of elektrisch rijden nou wel of niet echt milieuvriendelijk is, daar worden nog verhitte discussies over gevoerd. Als je dit verdiepende artikel leest van de ANWB, een betrouwbare bron, mag je de conclusie trekken dat het antwoord niet zo zwart-wit is. Daarbij: het aanschaffen van een elektrische auto is voor sommigen misschien nog ver weg, maar zal zeker de toekomst zijn. De elektrische auto begint langzaam maar zeker terrein te winnen, omdat hij veel voordelen biedt. De meest voor de hand liggende is natuurlijk de uitstoot van CO2: die is aanzienlijk minder, minimaal of zelfs nul! Dit onderwerp is interessant als je een woning gaat aanschaffen, want een oplaadpaal in de wijk of zelfs aan huis is een dikke pré!