Het begrip isolatie is vooral de laatste jaren erg populair binnen de woningmarkt. Een goed geïsoleerd huis, waar het dak en de muren goed zijn geïsoleerd, betekent namelijk lagere stookkosten en dus een groene CO2-voetafdruk! Duurzaam wonen is noodzakelijk om onze planeet leefbaar te houden en gelukkig realiseren we ons dat steeds meer.

Waarom isoleren?

Een goed geïsoleerde woning hoeft in de winter minder gestookt te worden en dat betekent minder geld kwijt aan gas. Maar goede isolatie houdt ook in de zomer de warmte buiten de deur, waardoor je airco niet de hele dag hoeft te loeien. Je kan je huis tegenwoordig op veel manieren isoleren. Isolatie wordt dus niet meer zoals vroeger alleen tussen muren aangebracht, maar nu ook aan het dak, onder je vloer ,in het glas in de deuren en ramen en plafonds worden ook geïsoleerd! De mate van isolatie van al deze punten wordt dan ook meegenomen bij een bouwkundige inspectie. We vertellen je hieronder iets meer hierover.

Is mijn huis geïsoleerd?

Bij een bouwtechnische keuring wordt dus de mate van isolatie meegenomen in het rapport, maar wel slechts wat met het blote oog waar te nemen is en wat te halen valt uit eventuele bouwrapporten en -tekeningen. Wil je specifiek weten hoe het huis is geïsoleerd en wat de opbrengst is van de huidige isolatie? Ga dan voor een EPA-W-keuring, waaruit een energieprestatieadvies rolt. Hierbij wordt in kaart gebracht welk energielabel de woning heeft. Wat goed is om te weten, is dat verbetering ten aanzien van isolatie vaak meegefinancierd kan worden in de hypotheek. Daarbij hebben gemeentes ook geregeld subsidiepotjes beschikbaar waarop je een beroep kan doen voor het verbeteren van de isolatie.

Ga dus op onderzoek uit of jij in aanmerking komt voor een regionale of nationale subsidie. Het kan je al gauw duizenden euro’s schelen! Daarbij zijn veel isolatie-investeringen binnen afzienbare tijd terugverdiend, omdat je al snel bespaart op je stookkosten. Op Milieucentraal.nl kan je eenvoudig isolatiematerialen vergelijken en lezen hoe je bijvoorbeeld een plafond moet isoleren (en ook hoe niet!).