Een hypotheek aanvragen. Hoe gaat dat dan in godsnaam in zijn werk? Dit is een vraag die bij veel starters door het hoofd spookt en vaak voor meer zorgen zorgt dan nodig is. En terecht, want naast dat het je een woning oplevert, zorgt het ook voor een financiële verantwoordelijkheid voor een lange periode. Wellicht heb je al een huis op het oog of wil je eerst weten waar je naar opzoek moet voordat je je pijlen richt op die woning waar je al een aantal keer langs bent gereden. Maar waar begin je? Hoe en waar doe je een aanvraag en waar moet je allemaal over nadenken? We helpen je alvast een beetje! 

proces hypotheek, wonen in de regio

Waar begin je?

Bij het begin ;). Ben je je aan het oriënteren op de woningmarkt of wil je eerst weten hoeveel hypotheek je aankan voordat je hiermee begint? Wat het ook mag zijn, het is erg handig om te weten wat je aankan. Let wel op dat dit een maatwerkje is. Je kunt het net zo aanpakken als jij wil, maar er zijn wel spelregels. Zo is een hypotheek voor zzp’ers en ondernemers anders dan voor mensen in loondienst. Jouw spaarrekening of ander vermogen dat je inlegt kan de hypotheek beïnvloeden of misschien heb je wel ouders die garant staan of een schenking doen. Goed om dit allemaal voor jezelf in kaart te brengen. Als je dit voor jezelf helder hebt is het goed om een oriënterend gesprek in te plannen met een hypotheekadviseur.  

Welke documentatie heb je zelf nodig?

Dat ligt eraan in welke fase je zit. Ervan uitgaand dat je met een oriëntatiegesprek begint heb je enkel en geldig legitimatiebewijs en inkomstengegevens nodig. Voor mensen in loondienst is dit het contract of salarisstrook en voor ondernemers zijn dit de jaarcijfers over de laatste drie kalenderjaren. Hoe verder je in het proces van jouw hypotheek zit, hoe meer documentatie je nodig hebt. Maar dit wordt duidelijk in de gesprekken die je met je adviseur gaat hebben. Zij zullen je goed informeren hierover. Goed om te weten is dat het oriëntatiegesprek bij de meeste geldverstrekkers gratis is. 

Waar moet ik nog meer over nadenken?

Daarnaast kun je bij jezelf nagaan welke koers je wilt varen. Je kunt kijken wat je maximaal kunt lenen, of het andersom doen en berekenen wat voor hypotheek je kunt nemen bij een door jou bepaald bedrag per maand dat je kwijt wil zijn. Vind je het belangrijk om een zo duur mogelijk huis te kopen en neem je het voor lief om daarnaast niet zoveel ruimte meer te hebben om bijvoorbeeld leuke dingen te doen? Dan kun je prima een maximale hypotheek afsluiten. Hecht je wat meer waarde aan geld overhouden in de maand? Dan is het beter om te bepalen wat je per maand kwijt wilt zijn aan je hypotheek en vanuit daar een aanvraag te doen. Het is nooit weggenomen om je maandelijkse lasten die je nu hebt op een rijtje te zetten om wat meer inzicht hierin te krijgen.