Dat de kosten hoog zijn wanneer je jouw droomwoning gaat kopen zal geen verrassing meer zijn. Je zal dan ook alles uit de kast trekken om het bedrag te kunnen betalen; een hypotheek wordt aangevraagd en je spaarrekening wordt geplunderd. Toch lijk je nog net wat te kort te komen, heel zuur want je had het huis in je hoofd al volledig ingericht en je zag jezelf er al helemaal wonen. Gelukkig heb je hele lieve ouders die zien dat je ontzettend baalt en je wel willen helpen. Zij geven dan ook een schenking voor de woning van hun kind! Mega fijn, want nu kan je toch de volgende stap gaan zetten!

De voorwaarden

Een schenking voor een huis is natuurlijk altijd welkom en het biedt veel mogelijkheden voor degene die hem in ontvangst mag nemen. Maar je krijgt dan wel te maken met een strenge wetgeving, die ervoor moet zorgen dat de huizenmarkt eerlijk blijft voor iedereen. Daarom zijn er een aantal voorwaarden opgesteld, voldoe je hieraan dan mag je de schenking voor jouw woning in 2022 in ontvangst nemen! Deze voorwaarden zijn op dit moment van toepassing:

  • Jij en eventueel je partner zijn tussen de 18 en 40 jaar oud. De dag van de 40e verjaardag telt nog. (dus doe hier je voordeel mee 😉)
  • Je investeert het geld in het huis, dit houdt in dat je het kunt gebruiken voor: de aankoop van je huis, de verbouwing, het onderhoud, het aflossen van een hypotheek of het afkopen van erfpracht, opstal of beklemming.
  • Wanneer je het geld nu ontvangt, gebruik je het uiterlijk in 2024.
  • Je kunt schriftelijk bewijzen dat de schenking is betaald en dat je de schenking gebruikt voor jouw eigen woning.
  • Jij en je partner hebben niet eerder gebruik gemaakt van een verhoogde vrijstelling, dus een andere belastingvrije schenking.
  • Wanneer je de schenking in een overeenkomst vast hebt gelegd, dan mogen daar geen voorwaarden in staan.

Kun je al deze punten afvinken? Dan kun je de schenking voor jouw eigen woning gaan gebruiken!

Van wie mag je een schenking ontvangen?

Verschillende personen kunnen jouw een schenking geven. Meestal is het zo dat de schenking van ouders komt, maar ook een opa, oma of buurman zouden jou bij wijze van spreken een gift kunnen geven. Dit betekent dat je ook van verschillende mensen een schenking in ontvangst kunt nemen. Hierbij is het wel van belang dat het totale bedrag niet hoger uitkomt dan €106.671, want dan moet je er belasting over gaan betalen. Het maakt dus niet uit of schenking van ouders ,voor een huis, alleen van hen komt of dat andere partijen meehelpen.

Nieuwe regeling

Daarnaast is het goed om te weten dat de nieuwe wetgeving zo werkt dat wanneer je deze belasting vrije schenking krijgt, alle andere vrijstellingen komen te vervallen. Dat betekent dat je de gift die je ook nog zou kunnen krijgen om vrij te besteden vervalt. Krijg je de schenking van je ouders? Dan wordt er een uitzondering gemaakt en mag je €27.231 ook aan iets anders besteden dan alleen maar aan je woning. Bij anderen mensen die schenken ligt dit bedrag heel veel lager.