Als zzp’er op zoek naar een hypotheek? Als zzp’er of ondernemer is een hypotheek krijgen niet zo vanzelfsprekend als wanneer je in vast dienstverband werkzaam bent. Soms schommelen je maandelijkse inkomsten en je hebt niet altijd de zekerheid waar je aan het einde van het jaar werkzaam bent. Hoe bereid je je voor op het aanvragen van een hypotheek? Welke mogelijkheden zijn er? En wat is er anders in vergelijking met een reguliere hypotheek? Wij hebben het voor je uitgezocht. 

Bereid je voor

Er is gelukkig veel mogelijk. Houd er op voorhand rekening meer dat je financiële situatie doorgelicht wordt. Om het aanvragen van een hypotheek snel te laten verlopen is het belangrijk dat je jouw papierwerk op orde hebt. Zorg ervoor dat je de jaarcijfers van de afgelopen drie kalenderjaren paraat hebt en dat je verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid. Dit laatste is een verzekering die dekking geeft tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Er zijn talloze aanbieders voor een zogeheten arbeidsongeschiktheidsverzekering, of afgekort AOV. Daarnaast is het handig en verstandig om een financiële buffer te hebben, mochten je inkomsten plots dalen. Zo kun je je hypotheek blijven aflossen zonder in de problemen te komen. 

Mogelijkheden hypotheek

Waar het jaren geleden nog een stuk moeilijker was voor ondernemers om een hypotheek te krijgen, is dat inmiddels wel anders. Ook met een variabel inkomen zijn er genoeg geldverstrekkers die jou een hypotheek willen lenen. Vrijwel alle grote namen in de bankwereld voorzien zzp’ers in de financiële mogelijkheid om een woning te kopen. Maar ook kleinschaligere partijen komen om de hoek kijken. Maak een aantal afspraken voor hypotheekgesprekken bij verschillende partijen om te ervaren waar het voor jou het best voelt. Dat is de enige manier om erachter te komen!  

Hoeveel kan ik lenen?

Wanneer je je aan het oriënteren bent op de woningmarkt is het natuurlijk fijn om te weten in welke prijscategorie je eigenlijk moet zoeken. Veel hypotheekverstrekkers hebben handige tools online staan waar je op basis van je bruto jaarinkomen kunt berekenen hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. 

Wat is er ander in vergelijking met een reguliere hypotheek?

Wanneer je met een contract in loondienst een hypotheek afsluit is dit voor de bank veiliger en zitten er weinig risico’s aan verbonden. Zij kijken enkel naar het jaarinkomen terwijl dit voor zzp’ers iets gecompliceerder ligt. Zoals we hierboven hebben toegelicht is het verstandig om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur om hier meer inzicht in te krijgen en erachter te komen hoeveel je daadwerkelijk kunt lenen. Ben je benieuwd naar andere mogelijkheden als het gaat om je hypotheek? Bekijk dan ‘Financiering’ voor meer informatie.