Liefhebbers van jaren ’30-woningen vinden het fantastisch dat deze huizen kleine ruimtes hebben: lekker knus en huiselijk. Andere huizenzoekers voelen zich helemaal thuis in een moderne woning met zo min mogelijk deuren. Wat je smaak ook is, iedere smaak heeft bijbehorende bouwjaarkenmerken. Het bouwjaar van de woning is dus een voorspelling voor de staat waarin het huis verkeert. Zo zijn bouwwoningen van voor 1920 niet geïsoleerd en erg onderhoudsgevoelig. De populaire jaren ’30-woningen doen het al iets beter, omdat ze vaak een spouwmuur hebben. Deze bouwjaarkenmerken worden ook in kaart gebracht in een bouwkundig rapport. Met deze bouwjaarkenmerken kan je namelijk goed voorspellen wat de huidige staat is van de woning en dus ook welke kosten eraan zitten te komen in de toekomst. We geven je hieronder graag een overzicht van de verschillende bouwperiodes. Hiermee weet je waarop je moet letten bij een huis uit die bouwperiode.

bouwjaarkenmerken, huis renoveren, wonen in de regio

Overzicht verschillende bouwperiodes met bouwjaar woning

  • Voor 1920: stalen lateibalken die de gevel naar buiten rukken. Dit is erg duur om te laten maken. Huizen van deze periode zijn slecht geïsoleerd. Daarnaast bevatten ze veel houten elementen die gevoelig zijn voor houtrot.
  • Jaren ’30-woning: bevatten in tegenstelling tot de categorie hiervoor wél een spuwmuur, maar zijn nog steeds slecht geïsoleerd. Deze woningen zijn nu oud, dus onderhoudsgevoelig. Bij een bouwkundige inspectie wordt dus gelet op leidingwerk, elektra en riolering. De woningen zijn wel nog steeds erg in trek, omdat in die periode de welvaart goed was in Nederland en dus met veel liefde (en geld) is gebouwd.
  • Tussen 1945-1970: in deze periode na de oorlog zijn snel veel huizen gebouwd, waardoor weinig aandacht is gegeven aan de kwaliteit. Deze huizen bevatten vaak goedkope kozijnen die gevoelig zijn voor houtrot. Er is toen ook veel prefab gebouwd met materialen die gevoelig zijn voor betonrot. Ook asbest is veelvuldig gebruikt in deze bouwperiode.
  • Tussen 1970-1980: de kwaliteit van huizen van dit bouwjaar is al een stuk beter. Er is veel gebouwd met onderhoudsarme materialen. Deze huizen zijn ook vaak goed geïsoleerd. Dubbel glas en dak- en spouwisolatie zijn standaard. Let bij deze woningen op de aansluiting van de ketel (kan oud zijn) en het voegwerk.
  • Tussen 1980-1990: in deze periode is veel energieneutraal gebouwd (voor die tijd). Dus: dubbel glas, kunststof kozijnen en isolerende maatregelen. Controleer het huis hierop. Er kan nog wel met asbest gewerkt zijn en het kan voorkomen dat ook hier ook Kwaaitaal- en Mantavloeren zijn gelegd die gevoelig zijn voor betonrot.
  • Na 1990: pas in deze tijd is een algemeen bouwbesluit ingevoerd waarin bouwnormen en -voorschriften zijn vastgelegd. Hierdoor zijn woningen uit deze bouwperiode van hoge kwaliteit. De woningen zijn bovendien gebouwd met onderhoudsarme bouwmaterialen en goed geïsoleerd, dus lage stookkosten!